ISTRAŽIVANJE ANTALA

Menadžerima u Hrvatskoj nije lako naći posao

  • Autor: P. S.
  • Zadnja izmjena 21.04.2015 14:00
  • Objavljeno 21.04.2015 u 14:00
Menadžer posao ured

Menadžer posao ured

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: kieferpix

Redoviti međunarodni pregled više od devet tisuća organizacija u 40 zemalja je utvrdio da se tržište rada za profesionalce i menadžere diljem svijeta nastavlja oporavljati, navodi se u Global snapshotu, projektu koji na redovitoj osnovi provodi Antal International, multinacionalna agencija za zapošljavanje specijalizirana za profesionalne i menadžerske pozicije

Globalno, razina zapošljavanja u tom segmentu je porasla u odnosu na prethodni pregled, time da 68 posto ispitanih kompanija zapošljava profesionalce ili menadžere, dok je u prošlom periodu to iznosilo 57 posto. Istovremeno, postotak kompanija koje otpuštaju takav kadar je također porastao na 24 posto.

Hrvatska, nažalost, i dalje ima razinu zapošljavanja među najnižima u široj regiji srednje i istočne Europe, s 52 posto. Jedino u Mađarskoj zapošljava manje kompanija, 37 posto. Najviše razine bilježe Slovačka (74 posto) i Poljska (70 posto). Postotak kompanija koje trenutno otpuštaju zaposlenike na tim razinama u Hrvatskoj iznosi 18 posto, dok 21 posto kompanija navodi da će i u sljedećem tromjesečnom razdoblju otpuštati.

U Zapadnoj Europi najviša je razina zapošljavanja u Belgiji (77 posto) i Velikoj Britaniji (70 posto), dok ostaje najniža u Španjolskoj i u Italiji gdje je samo 39 posto kompanija odgovorilo da trenutačno zapošljava na profesionalnoj i rukovodećoj razini.

Trenutačna situacija u Rusiji se također odražava na zapošljavanje, tako da sada čak 53 posto kompanija otpušta zaposlenike na tim razinama, ali istovremeno 65 posto i zapošljava nove menadžere.

Antal Global Snapshot

Antal Global Snapshot periodični je pregled trendova u zapošljavanju i otpuštanju profesionalnog i menadžerskog kadra širom svijeta. Ovo je sedamnaesti po redu izvještaj, baziran na odgovorima 9.136 kompanija u 40 zemalja. Ispitivanje je provedeno telefonom ili online u veljači i ožujku 2015. Sudionici istraživanja su odgovarali na sljedeća pitanja: zapošljavaju li trenutačno na stručnim i menadžerskim razinama, namjeravaju li zapošljavati u nadolazećem tromjesečju te otpuštaju li trenutačno zaposlene na toj razini i namjeravaju li otpuštati kadrove s te razine u iduća tri mjeseca. Svakom je ispitaniku zajamčena anonimnost pri prikazivanju rezultata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!