ŠEFOVI NEGODUJU

Menadžeri protiv zakona o ograničavanju plaća

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.05.2009 14:53
  • Objavljeno 22.05.2009 u 14:47
MERKEL CDU

MERKEL CDU

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Šefovi nadzornih odbora dvanaest velikih njemačkih poduzeća, među ostalim BASF-a, BMW-a, Henkela i E.ON-a, bune se protiv zakonskog ograničavanja menadžerskih plaća. I smatraju da je o njima stvorena 'kriva slika'

U otvorenom pismu upućenom saveznoj kancelarki Angeli Merkel i šefovima zastupničkih klubova parlamentarnih stranaka šefovi velikih poduzeća tvrde da 'diskusija o menadžerskim plaćama odražava krivu sliku nosilaca gospodarske odgovornosti', prenosi Deutsche Welle.

Premda običnom smrtniku ponašanje vodećih menadžera posljednjih godina izgleda sve drugo samo ne odgovorno, oni ističu upravo svoju odgovornost i protive se zakonskoj regulaciji do u detalje poslovnih odluka kao što su menadžerski ugovori. Napis gospodarskog dnevnika Handelsblatta potvrdio je vladin glasnogovornik Thomas Steg.

Menadžere osobito smeta što bi prilikom njihovog prelaska iz uprave poduzeća u nadzorni odbor trebala biti uvedena obvezatna dvogodišnja ili trogodišnja stanka. Oko te odredbe se razilaze i čelnici vladajuće koalicije: SPD ju zagovara, CDU je protiv.

U prijedlogu Zakona o primjerenom plaćanju uprava koji je izradila radna skupina vladajuće koalicije kaže se među ostalim da 'menadžeri ne bi trebali gledati na brzo ostvarenje profita, nego na dugoročne utjecaje'. Nadzorni odbori bi trebali dobiti mogućnost da lakše smanje plaće članova uprave. Kod određivanja visine plaće članova uprave trebao bi biti uveden kriterij 'učinka'.

O zakonskom prijedlogu će idućeg ponedjeljka raspravljati Pravni odbor Njemačkog Bundestaga, što je očito povod za otvoreno pismo menadžera velikih poduzeća.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!