održivo financiranje

Međunarodna financijska korporacija u održive obveznice Raiffeisen banke uložila 130 milijuna eura

06.10.2022 u 13:56

Bionic
Reading

Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica grupacije Svjetske banke, uložila je 130 milijuna eura u održive obveznice koje je izdala Raiffeisenbank Austria (RBA), članica Raiffeisen grupe, izvijestili su u četvrtak iz IFC-a

RBA je 30. rujna ove godine izdao obveznicu u ukupnom iznosu od 200 milijuna eura, a IFC je danas izvijestio da je uložio 130 milijuna eura.

"Ovim ulaganjem podržat će se prvo izdanje obveznica RBA-a prema okviru za održive obveznice koji je usklađen sa Smjernicama za održive obveznice Međunarodne udruge tržišta kapitala (ICMA). Obuhvaćene su smjernice i za socijalne i za zelene obveznice, uz korištenje sredstava namijenjenih za socijalne projekte, kao što su stvaranje radnih mjesta i zaštita financiranja mikro, malih i srednjih poduzeća, te za financiranje klimatskih aktivnosti, kao što su zelena gradnja, obnovljivi izvori energije, čisti prijevoz itd.", istaknuto je u priopćenju IFC-a, koji svoje ulaganje vidi kao pomoć u povećanju dostupnosti održivog financiranja u Hrvatskoj.

Kako je navedeno, očekuje se da će obveznice ispunjavati minimalni zahtjev Europske unije za regulatorni kapital i prihvatljive obveze (MREL) u skladu s Direktivom EU-a o oporavku i sanaciji kreditnih institucija.

Inače, to je drugo RBA-ovo izdanje obveznica usklađenih s MREL-om i drugo IFC-ovo ulaganje u obveznice usklađene s MREL-om koje izdaje neka banka u Hrvatskoj, nakon što je u lipnju 2021. uložio 75 milijuna eura u obveznice Erste banke, istaknuto je u priopćenju.

Regionalni direktor IFC-a za srednju i jugoistočnu Europu Ary Naïm izjavio je da je IFC-ov prioritet u Hrvatskoj pomoći u jačanju i diversifikaciji njezina financijskog sektora novim angažmanima kojima se podupiru dostupnost održivog financiranja i program razvoja tržišta kapitala.

"Nadamo se da ćemo ovim projektom povećati otpornost financijskog sektora, promicati dinamiku tržišta korporativnih obveznica te ostale subjekte iz privatnog sektora potaknuti na ulaganje u održive financijske instrumente", izjavio je Naïm. Predsjednica Uprave RBA Hrvatska Liana Keserić je rekla da je ponosna na to izdanje "sustainability" obveznice iz nedavno uspostavljenog Sustainability Bond Frameworka.

  • +3
Euri i kune Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Sredstva prikupljena izdanjem ove "senior preferred" obveznice, istaknula je, usmjerit će se u financiranje zelenih i socijalnih projekata iz sfere energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, zdravstva, edukacije, bazne infrastrukture i pristupačnog stanovanja.

"Time nastavljamo jačati internu i eksternu održivost te podupirati realizaciju ciljeva održivog razvoja UN-a", izjavila je Keserić. Kako je istaknuto u priopćenju, cilj Akcijskog plana grupe Svjetske banke za borbu protiv klimatskih promjena je osigurati dosad najveći iznos sredstava za borbu protiv klimatskih promjena, smanjiti emisije, poboljšati prilagodbu i financijske tokove uskladiti s ciljevima Pariškog sporazuma. U okviru tog plana od 1. srpnja 2023. IFC će 85 posto novih izravnih ulaganja uskladiti s ciljevima Pariškog sporazuma, a od 1. srpnja 2025. njih 100 posto, navedeno je.

Inače, IFC je najveća globalna razvojna institucija usmjerena na privatni sektor na tržištima u nastajanju, a posluje u više od 100 zemalja.

U fiskalnoj godini 2022. IFC je tako uložio rekordnih 32,8 milijardi američkih dolara u privatna poduzeća i financijske institucije u zemljama u razvoju, koristeći snagu privatnog sektora za iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva i poticanje zajedničkog prosperiteta.