najnoviji podaci

Međugodišnji rast broja osiguranika pri HZMO-u 2,6 posto

11.02.2020 u 11:31

Bionic
Reading

Krajem siječnja pri Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) bilo je 1.538.621 prijavljenih osiguranika što je 0,4 posto manje nego u prosincu, ali i 2,6 posto više nego u siječnju 2019. godine, pokazuju podaci državnog mirovinskog zavoda

Siječanj je bio šesti uzastopni mjesec sa smanjenjem broja osiguranih osoba, tj. onih koje su poslodavci prijavili HZMO-u.

Smanjenje broja osiguranika u odnosu na prosinac za 6.571 osoba posljedica je pada zaposlenosti u mnogim djelatnostima, koji je najizraženiji u pružanju smještaja te pripremi i usluživanju hrane (-4,9 posto), djelatnosti kućanstava kao poslodavca (-2,8 posto te rudarstvu i vađenju (-1,2 posto).

U odnosu na siječanj prošle godine, broj osiguranika je porastao, za 2,6 posto, pri čemu je rast ostvaren u većini djelatnosti, osim u prerađivačkoj industriji u kojoj je pao za 0,5 posto, financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja za 0,2 posto i djelatnosti kućanstava kao poslodavca za devet posto.

Među djelatnostima koje su predvodile u rastu broja osiguranika na godišnjoj razini ističu se informacije i komunikacije s rastom od 8,7 posto,  građevinarstvo (+8,6 posto) i poslovanje nekretninama (+6,9 posto).

U zimskih mjesecima još uvijek su moguća sporija kretanja broja osiguranika. Nadolazeći proljetni mjeseci i uskrsni blagdani obilježit će početak turističke (pred)sezone te se tada može očekivati povećanje broja osiguranika, smatraju analitičari Raiffeisen banke (RBA).