EUROSTAT

Hrvatska među zemljama s najblažim padom broja turističkih noćenja

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 29.10.2020 15:21
  • Objavljeno 29.10.2020 u 15:20
tportal

Izvor: EPA / Autor: Ti-Press/Elia Bianchi

Domaći turizam u Europskoj uniji oporavio se brže od inozemnog od posljedica prvog vala pandemije, a Hrvatska je među zemljama s najblažim padom broja noćenja domaćih turista, pokazuju podaci Eurostata

Turistički je sektor pri kraju prvog i na početku drugog tromjesečja bio teško pogođen ograničenjem putovanja 2020., što se očitovalo u snažnom padu broja turista u ožujku i travnju u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.

U lipnju većina zemalja počela je ublažavati ograničenja, ali su turisti nakon povratka iz nekih inozemnih odredišta još uvijek morali u karantenu, a rezultat je bio brži oporavak domaćeg turizma od onog inozemnog, konstatira Eurostat.

Tako se u srpnju domaći turizam u EU, nakon 93-postotnog pada u travnju, približio prošlogodišnjoj razini, uz 22-postotni pad broja noćenja domaćih gostiju u turističkom smještaju. Noćenja inozemnih gostiju potonula su 64 posto, utvrdio je Eurostat.

Najveći skok u Sloveniji

Češka, Danska, Estonija, Malta, Nizozemska, Austrija i Slovenija bilježile su u srpnju više noćenja domaćih gostiju nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U Sloveniji njihov je broj više nego udvostručen.

U Hrvatskoj je broj noćenja domaćih gostiju u srpnju bio 8,1 posto manji nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Broj noćenja inozemnih gostiju smanjen je 44,6 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj.

Time se Hrvatska svrstala među zemlje EU-a s najblažim padom broja noćenja domaćih i inozemnih gostiju, uz bok Cipru, Slovačkoj, Nizozemskoj, Austriji i Latviji.

Najveći su pad broja inozemih gostiju, veći od 80 posto, bilježile Španjolska, Portugal, Finska i Rumunjska, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!