mobilna karantena

Međimurci imaju rješenje za otoke: Ako dođe netko zaražen, mogu ga u potpunosti izolirati

17.03.2020 u 19:29

Bionic
Reading

Međimurska tvrtka Tehnix u vlasništvu Đure Horvata krenula je s proizvodnjom specijalnih mobilnih karantena. Površine 19,5 kvadrata, kabina za karantenu može primiti četiri osobe i ima sve potrebno za duži boravak. Horvat smatra kako su takve kabine idealne za smještaj zaraženih od koronavirusa bez njihova ulaska u bolnice

'Tako ih se može izolirati i zaštititi liječničko osoblje od zaraze. Već sad imamo zainteresirane kupce iz Čakovca, Zagreba i Splita. Kabine nude isto kao sobe u hotelu i lako se dezinficiraju. Može ih se postaviti na parkiralište ispred bolnica i spojiti na strujnu mrežu', objasnio je za tportal Đuro Horvat.

Cijena jedne kabine je od osam do 10 tisuća eura. Horvatova tvrtka ih i sama koristi za prijem vozača kamiona koji dovoze robu iz inozemstva.

'Imamo jednu kabinu za sebe kad nam dopremaju robu izvana. Vozač je u kabini dok ne istovarimo robu. Tako da nitko nije u doticaju s njim. Mislim kako su ovakve kabine idealne za naše otoke na Jadranu u slučaju da im dođe netko zaražen', rekao je Horvat, dodajući kako svi moraju dati svoj obol u rješavanju trenutne krize.

Karantena u Općoj bolnici Karlovac Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

Vlasnik Tehnixa kaže kako se njegova tvrtka dobro nosi s trenutnom situacijom.

'Nama je najvažnije da su otvoreni svi transportni putovi prema inozemstvu. Izvoz ne smije stati!' istaknuo je Horvat.

Tvrdi kako nemaju problema s likvidnošću i otplatom kredita.

'Pripremili smo se za takve prilike. Možemo još barem mjesec dana normalno poslovati. Sad nam je jedino problem to što su nam neki ljudi u kućnoj karanteni. Prošli tjedan bili su u Njemačkoj i Austriji i stoji nam deset kamiona zbog toga', požalio se Horvat.