'politička pouzdanost'

Mediji: Njemačka vlada sve dalje od odluke o zabrani Huaweijeve 5G tehnologije

  • Autor: T. O.
  • Zadnja izmjena 13.08.2020 12:07
  • Objavljeno 13.08.2020 u 12:07
Njemački ministar unutarnjih poslova, Horst Seehofer

Njemački ministar unutarnjih poslova, Horst Seehofer

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Prema pisanju Frankfurter Allgemeine Zeitunga, njemačka je vlada sve dalje od odluke o zabrani Huaweijeveme 5G opreme. Državni ured za informacijsku sigurnost (BSI) Njemačke najprije će provjeriti tehnologiju za razvoj 5G mreže, nakon čega će uslijediti odluka o njezinom korištenju. Katalog sigurnosnih mjere bit će usvojen i pridodan Zakonu o telekomunikacijama, najavili su iz ureda

Prema aktualnim informacijama, koncept "političke pouzdanosti" bit će dio zakona, a proizvođača opreme bit će moguće odbiti čak i ako zadovolji sve sigurnosne provjere. Razlog eventualnog odbijanja mogao bi biti uzajamno iskazivanje zabrinutosti o "političkoj pouzdanosti" pružatelja usluge od strane Ureda saveznog kancelara, ministarstva unutarnjih i vanjskih poslova te ministarstva gospodarstva.

Međutim, takav scenarij je za Huawei gotovo nemoguć s obzirom da su iz Ureda saveznog kancelara i ministarstva gospodarstva više puta govorili da razlog zabrane Huaweijeve opreme ne može biti temeljen samo na činjenici da je riječ o kineskoj kompaniji. Ministar unutarnjih poslova, Horst Seehofer, također je protiv isključenja Huaweijeve opreme iz procesa razvoja 5G tehnologije u Njemačkoj.