novosti i za blokirane

Marić otkrio: Bit će promjena trošarina, kriza u Uljaniku ne ugrožava poreznu reformu

25.07.2018 u 13:07

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u srijedu da situacija s Uljanikom neće ugroziti poreznu reformu, najavio je određene promjene u trošarinskom sustavu kao i da će Fina tijekom dana dati informaciju kako blokirani građani mogu provjeriti svoj status.

Na pitanje novinara uoči užeg kabineta Vlade može li situacija s Uljanikom ugroziti poreznu reformu, Marić je rekao da o Uljaniku ne želi u ovom trenutku ništa komentirati, ponovivši kako još nije vrijeme za to, dodavši: "Porezna reforma je predviđena da je osjete svi hrvatski građani - porezni obveznici i niti jedan posebni slučaj ne bi to trebao dovesti pod znak pitanja. Inzistirat ću da nastavimo s provedbom porezne reforme i poreznog rasterećenja".

Kazao je da što se tiče porezne reforme, neće se ponovno mijenjati 16 zakona i 30 podzakonskih akata, već manji broj. "Pojednostavit ćemo procedure, s druge strane moramo pojavne oblike u smislu porezne evazije, koju smo evidentirali, početi još jače suzbijati", kaže Marić, najavivši da će se detaljnije sve doznati najvjerojatnije tijekom sjednice Vlade sljedećeg tjedna.

Na pitanje hoće li se ostvariti najave o drastičnom povećanju trošarina na cigarete i alkohol, naglasio je da on porezni sustav isključivo gleda u smislu ukupnog poreznog rasterećenja.

Ovih dana, naime, iz Ministarstva zdravstva najavljene su izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, u sklopu kojih su predviđeni preventivni porezi na alkohol i cigarete.

Vezano uz trošarine na duhanske proizvode, kazao je da je Hrvatska imala jedno prijelazno razdoblje nakon ulaska u EU da dosegne minimalni iznos trošarina. "Ne moramo ostati na tom minimalnom iznosu, ali ovakvi prijedlozi nisu u potpunosti iskomunicirani s Ministarstvom financija i na razini vlade, o tome treba treba razgovarati", tvrdi ministar Marić.

  • +5
Zdravko Marić pred novinarima Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ističe da će u trošarinskom sustavu doći do određenih usklađivanja s EU direktivama kao i do pojednostavljivanja za porezne obveznike. Ponajprije je to vezano uz elektronsku komunikaciju i korekciju rokova u smislu trošarina na alkoholna pića i slično, naveo je. Detalji samih iznosa trošarina, kaže, prezentirati će se kad cijeli paket bude objavljen.

Komentirajući podatak da pojedini blokirani još ne znaju gdje mogu vidjeti jesu li im računi odblokirani, Marić je rekao je da će Fina tijekom dana dati kratku informaciju blokiranim građanima na koji način i kako mogu provjerit svoj trentuni status.