IZLET U LONDON

Marić nas zadužio za 1,25 milijardi eura, evo pod kojim uvjetima

13.03.2017 u 18:58

Bionic
Reading

Hrvatska se zadužila na inozemnom tržištu izdavanjem obveznice u vrijednosti od 1,25 milijardi eura s dospijećem 2027. godine, izvijestili su iz Ministarstva financija

Hrvatska je u utorak izdala 10-godišnju obveznicu u iznosu od 1,25 milijardi eura uz kuponsku kamatnu stopu od tri posto i prinos od 3,2 posto.

Ministar financija Zdravko Marić planirao je izdanje od milijardu eura, ali zbog znatno većeg interesa i povoljnih uvjeta, izdana je obveznica u iznosu od 1,25 milijarde eura. Ovim zaduženjem refinancirat će se stari dug, milijarda i pol dolara, koji Hrvatskoj na naplatu dolazi u travnju.

'O iznimnom interesu investitora svjedoči i činjenica da je knjiga upisa zatvorena unutar jednog dana, s ukupnom potražnjom od strane investitora na razini od oko tri milijarde eura. Potražnja za obveznicom bila je geografski široko rasprostranjena, a najveći dio potražnje dolazi iz sljedećih područja: zemlje CEE, Italija, UK/Irska, Austrija, Njemačka, SAD, Švicarska te zemlje Beneluxa', ističu iz Ministarstva financija.

U usporedbi s drugim članicama Europske unije to je i dalje visoka cijena zaduživanja, ali ipak riječ je o izdanju s najnižim prinosom otkad je Hrvatska prisutna na međunarodnim tržištima kapitala.

U Ministarstvo financija napominju da je odabran povoljan trenutak za zaduženje s obzirom na aktualne objave podataka o rastu BDP-a i smanjenju javnog duga te uslijed poboljšanja izgleda kreditnog rejtinga.

Prvo je to inozemno zaduženje hrvatske Vlade nakon što joj to nije pošlo za rukom u lipnju prošle godine. Tada su investitori tražili neprihvatljivo visoki prinos od oko pet posto zbog političkih nestabilnosti u zemlji.

Inače, zadnje izdanje obveznica na međunarodnom tržištu realizirao je bivši ministar financija Boris Lalovac u ožujku 2015. Tada je izdana 10-godišnja obveznica u iznosu od milijardu i pol eura, uz prinos od 3,25 posto. 

Državnom proračunu ove godine dospijeva na naplatu 27,5 milijardi kuna javnog duga, a izvanproračunskim fondovima, ponajviše cestarskom sektoru, dospijeva oko 7,5 milijardi kuna.

Početkom veljače Ministarstvo financija realiziralo je na domaćem tržištu kapitala dva izdanja obveznica u ukupnom iznosu od 8,5 milijardi kuna.

Izdane su obveznica dospijeća 2022. u nominalnom iznosu od tri milijarde kuna uz kamatnu stopu od 2,25 posto te obveznica dospijeća 2028. u nominalnom iznosu od 5,5 milijardi kuna uz kamatnu stopu od 2,875 posto.

Z. Marić: Refinanciranjem godišnji trošak kamata pada za više od 300 milijuna kuna

'To je za nas povijesno najniži prinos otkad smo na međunarodnim tržištima kapitala. Taj iznos koristit će se za refinanciranje obveznice koja dospijeva u travnju, dakle za mjesec dana, u iznosu od milijardu i pol američkih dolara', istaknuo je ministar financija Zdravko Marić u telefonskoj izjavi za Hinu.

Marić je važnim ocijenio i činjenicu da je obveznica koja stiže na naplatu i koja će biti refinancirana s danas prikupljenim sredstvima, nosila godišnji prinos odnosno kupon od 6,25 posto.

'Dakle imamo praktički dvostruko jeftinije financiranje - na godišnjoj razini to nam znači uštedu na trošku kamata za više od 300 milijuna kuna', izjavio je Marić, dodavši kako je interes investitora bio značajan.

Knjiga upisa zatvorena je unutar jednog dana, s ukupnom potražnjom investitora na razini od oko tri milijarde eura.  'Imamo široko rasprostranjene investitore u Europi s obzirom na to da je tako i strukturirana transakcija. Bilo je interesa i izvan Europe, no najveći je interes došao iz Italije, Velike Britanije, Njemačke i zemalja Srednje i Istočne Europe', naveo je.

Ovako značajan interes investitora rezultirao je postizanjem iznimno povoljnih uvjeta izdanja, dodao je.