SPOR OKO ČLANSTVA U HOK-u

Marasa neugodno iznenadili Pusić i Vrdoljak

17.10.2013 u 10:33

Bionic
Reading

Na današnjoj sjednici Vlade trebao se naći i prijedlog izmjena Zakona o obrtu, ali u zadnji tren je povučen. U vladajućoj koaliciji ne mogu se dogovoriti treba li članstvo u Obrtničkoj komori biti, kao i do sad, obavezno ili dobrovoljno

'Očito ćemo još morati razgovarati na užem kabinetu Vlade. Moj prijedlog jest da članstvo od 1. srpnja 2014. bude dobrovoljno, ali naravno da na tome nećemo lomiti koaliciju s HNS-om koji je izgleda protiv toga. To me iznenadilo jer prvo smo dobili mišljenje da na to nemaju prigovor. HNS je inače protiv bilo kakvog poreznog opterećenja i u medijima su dosta agilni kad se to treba komentirati. Zato mi nije jasno zbog čega traže da ostane obavezno članstvo za HOK', rekao je Gordan Maras, SDP-ov ministar poduzetništva i obrta, prije početka današnje sjednice Vlade.

Na novinarsko pitanje podržava li prijedlog ministra financija Slavka Linića da se ukinu državni poticaji na stambenu štednju, Maras je bio suzdržan.

'Ne mogu reći ni da ni ne. Dosta tih kredita odlazi upravo obrtnicima koji rade na adaptaciji stanova. Na godinu radi se o 500 do 600 milijuna kuna. Ako se to ukine, više se neće plaćati preko računa, već na ruke. Svoje prijedloge poslat ću Liniću pisanim putem, ne želim o tome preko medija', istaknuo je Maras.

Pusić i Hajdaš Dončić o članstvu za HOK

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić ustvrdila je danas kako projedlog o ukidanju obavezne članarine Obrtničkoj komori nije prijedlog SDP-a već samo jednog ministra.

'Unutar jedne i druge stranke ima različitog mišiljenja, ali ide se u pravcu jedne, recimo umjerene odluke, a kad ju definitivno usuglasimo bit ćete upoznati', rekla je Pusić.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je kao se svi obvezni doprinosi, bilo za obrtničku ili gospodarsku komoru, trebaju ukinuti jer je to dio parafsikalnih nameta.