POTICANJE PODUZETNIŠTVA

Maras najavio otvaranje 50.000 radnih mjesta

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 25.01.2012 16:50
  • Objavljeno 25.01.2012 u 12:29
Gordan Maras

Gordan Maras

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

'Naš kratkoročni cilj je do kraja 2013. otvoriti 50.000 radnih mjesta, 7.000 novih poduzeća i 13.000 obrta', najavio je Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, predstavljajući strategiju i mjere razvoja poduzetništva

Porezno rasterećenje, olakšice pri osnivanju novih poduzeća, ubrzavanje realizacije investicijskih projekata i povoljne kreditne linije glavne su mjere za ostvarivanje ambicioznih ciljeva novog ministarstva. U okviru poreznih olakšica Maras je najavio oslobađanje od poreza na reinvestiranu dobit i plaćanja doprinosa na plaću u prve dvije godine za svako novo radno mjesto, podizanje granice za ulazak u sustav PDV-a na 230.000 kuna te diferencirane porezne stope za ugostiteljstvo i turizam. 'Očekujem da će predložene olakšice krenuti od početka veljače', rekao je Maras, izrazivši uvjerenje da će one biti ugrađene u strukturu novog proračuna.

Podršku u pokretanju novih investicija pružat će nova Agencija za poduzetništvo, investicije i konkurentnost (APIK) i osobni menadžeri zaduženi za svaki projekt iznad 20 milijuna kuna.

Financijski poticaji vezani su uz nove kreditne linije, ulogu HAMAG-a i plan poticanja poduzetništva. Najveći financijski impuls novim investicijama trebala bi osigurati najavljena kreditna linija u suradnji s Europskom investicijskom bankom i HBOR-om teška 250 milijuna eura. 'Sporazuma između EIB-a i HBOR-a trebao bi biti potpisan 2. veljače, a krediti će biti dostupni po kamatnim stopama manjim od tri posto', rekao je Maras. Najavio je i ubrzanje jamstava HAMAG-a kako bi se krediti mogli što brže realizirati.

Nastavit će se i program poticanja poduzetništva za koji je u državnom proračunu osigurano 300 milijuna kuna, uz veću orijentaciju na sredstva iz fondova EU-a. U 2012. očekuje se povlačenje 100 milijuna kuna iz fondova EU-a, a do 2014. taj iznos bi se trebao povećati na 450 milijuna.

Program poticanja poduzetništva pod nazivom Poduzetnički impuls obuhvaća 18 mjera, a javni poziv za aplikaciju očekuje se u ožujku. Planirani su poticaji za 1.000 poduzetnika i obrtnika, ulaganja u poduzetničku infrastrukturu i edukacija za više od 3.000 obrtnika. Maras je naglasio da će se investicije u poduzetničke zone ograničiti samo na područja gdje postoji interes investitora. 'Prethodna vlast je otvorila veliki broj poduzetničkih zona koje su sada prazne', rekao je Maras.

Jedan od kratkoročnih ciljeva ministarstva je i poticanje sudjelovanja malih i srednjih poduzetnika u poslovima javne nabave. 'Od sljedeće godine očekujemo uvođenje sustava online nabave u kojem će svi ponuđači biti ravnopravni', rekao je Maras. Najavio je i uvođenje direktnih plaćanja podizvođača u javnoj nabavi, čime bi se spriječila raširena praksa neplaćanja velikih igrača malim poduzetnicima.

Ministar je najavio i izradu strategije razvoja poduzetništva od 2013. do 2020, koja će biti usklađena s europskom strategijom. Predstavio je i svoje najbliže suradnike: zamjenika Dražena Prosa te pomoćnike Dijanu Bezjak i Stjepana Koraja. Pros je ekonomski stručnjak poznat kao voditelj predstavništva Podravke u Budimpešti, Bezjak dolazi iz Ministarstva regionalnog razvoja i ekspertica je za Europske fondove, a Koraj se bavio privatnim poduzetništvom kao osnivač i vlasnik tvrtke Linea kod.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi