ZBOG KRIZE

Manje dozvola za strane radnike

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.02.2009 14:35
  • Objavljeno 02.02.2009 u 14:25
brodogradilište, 3. maj, brodogradnja, škver

brodogradilište, 3. maj, brodogradnja, škver

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Željko Šop

Godišnja kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranaca za ovu je godinu smanjena za oko 2.300 dozvola, što je posljedica krize i smanjivanja gospodarske aktivnosti, rečeno je nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV)

Lani je bilo izdano oko 10.200 radnih dozvola za strane radnike, a ove godine je odobreno 7.859 dozvola. Razlog za toliko smanjenje predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić vidi u očekivanjima poslodavaca da će se smanjiti gospodarske aktivnosti, prvenstveno u graditeljstvu i brodogradnji.

Tako je lani u graditeljstvu bilo odobreno 5.330 dozvola, a ove godine 2.510, od čega najviše za zidare i tesare, po tisuću. U brodogradnji je pak lanjski broj od 1.700 dozvola sada pao na 1.148 dozvola, koje uključuju i kooperante.

Sindikati su protiv bilo kakvog uvoza strane radne snage jer istih profila zanimanja imamo na našem Zavodu za zapošljavanje. No, obrazloženo im je kako je, primjerice, u brodogradnji u razdoblju od 2009. do 2011. ugovorena izgradnja 44 broda u svih pet brodogradilišta, pa su potrebni i strani radnici.

Zbog trenutnog stanja na tržištu rada važan je novi Zakon o strukovnom obrazovanju, čiji su prijedlog socijalni partneri jednoglasno podržali ocijenivši da se radi o ulaganju u hrvatsku budućnost.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor napomenula je i da se donošenjem novog zakona nastavlja usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije.

Novi zakon stvara pretpostavke za temeljitu reformu strukovnog obrazovanja, ali njezini će rezultati biti vidljivi tek od 2013. godine, jer se radi o dugotrajnom procesu, ocijenio je predstavnik sindikata Vilim Ribić

On smatra da je strukovno obrazovanje za tesare, zidare, montere, zavarivače i slična zanimanja koja nam nedostaju presudno za gospodarsku budućnost Hrvatske. Također je upozorio kako kod nas premalo odraslih osoba sudjeluje u cjeloživotnom obrazovanju.

Poslodavci bi trebali preuzeti inicijativu u kreiranju programa za obrazovanje radnika koji su im potrebni, te u izravnom kontaktu s učenicima utjecati na profil budućih radnika. Također je vrlo bitno omogućiti učenicima obrazovanje uz praksu, naglasio je Ivica Mudrinić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi