NOVI UGOVORI

Mali trgovci žale se Olgici Spevec na TDR-ove ucjene

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.01.2011 16:35
  • Objavljeno 25.01.2011 u 14:33
Boris Listeš, TDR mali trgovci

Boris Listeš, TDR mali trgovci

Izvor: Promo fotografije / Autor: Savez malih trgovaca

Savez udruga malih trgovaca Hrvatske izvijestio je javnost o podnošenju zahtjeva AZTN-u za ocjenom zakonitosti nove prodajne politike TDR-a
Savez malih trgovaca

Savez malih trgovaca

Izvor: Promo fotografije / Autor: Savez malih trgovaca

AZTN nije vidio svu dokumentaciju?
Boris Listeš, predsjednik Saveza, kazao je da je zabrinutost malih trgovaca dodatno potencirana činjenicom da je AZTN nedavno odobrio TDR-u nacrt nove prodajne politike, kao i nacrt Ugovora o prodaji duhanskih proizvoda i nacrt Ugovora o zakupu prodajno-skladišnog prostora.

Članovi Saveza ističu da je iz pojedinih medijskih objava moguće iščitati kako je AZTN izvršio uvid samo u djelomičnu dokumentaciju.

'Stoga smo inicirali postupak radi utvrđivanja narušavanja slobodnog tržišnog natjecanja od strane TDR-a. Smatramo da je TDR koristeći svoj dominantan položaj na tržištu zloupotrijebio svoju poziciju jer naše članove, 1500 malih trgovaca, dovodi pred gotov čin. Postupanje TDR-a nije u skladu s odredbom čl. 13. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja pa smo AZTN-u predložili donošenje privremene mjere kojom će se vratiti ugovori koji su bili na snazi do 31. 12. prošle godine', naglasio je Listeš.

U Savezu naglašavaju da iako ne raspolažu informacijama o sadržaju prijedloga koje je TDR dostavio AZTN-u, teško je povjerovati da su sporazumi po svom sadržaju identični onima koji su dostavljeni malim trgovcima. 'Još manje možemo vjerovati da je Agencija izdala pozitivno mišljenje, a da je pritom izvršila uvid u anekse ugovora u kojima su nametnute dodatne obveze, kojima se bitno ograničava prodaja konkurentskih proizvoda. To je u direktnoj koliziji s odredbama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja i smjernicama Europske komisije', zaključuje Listeš.

'Jedina zakinuta stranka od povećanja trošarina su trgovci'


Renato Perica
, predstavnik Smokinga, jednog od 10 najvećih kupaca TDR-a, na primjeru najprodavanije rovinjske cigarete (Ronhill) pokazao je kako je usprkos rastu trošarina, u razdoblju od 2004. do danas, TDR proizvođačku cijenu povećao za devet posto. Istovremeno, rabat na MPC koji TDR odobrava trgovcima na malo pao je sa 11 posto (1,26 kn po kutiji) na 2,01 posto (0,33 kn). S rastom trošarina rasle su i maloprodajne cijene TDR-ovih cigareta: sa 14 kn u 2004. na 19 kn u 2011. S obzirom da trošarinu i PDV plaća krajnji kupac, ne stoji tvrdnja da TDR trpi gubitke i uvodi novu prodajnu politiku zbog povećanja trošarina i izmijenjenih uvjeta na tržištu, jer je vidljivo da su jedina zakinuta stranka trgovci.

'TDR tako dobije svoju proizvođačku cijenu, a država prikupi trošarinu i PDV. Istovremeno, TDR-ovi rabati u BiH i Srbiji kreću se između 4,5 posto i 6,5 posto. U Sloveniji iznose 6,5 posto do 7,5 posto MPC-a, a u ostalim zemljama EU rabati trgovcima kreću se između sedam i 10 posto. Podsjećam da TDR-ovi tržišni konkurenti u Hrvatskoj trgovcima na malo odobravaju bitno veće rabate, a i TDR bi zasigurno slijedio tržišne uvjete kada ne bi iskorištavao svoj dominantan položaj u Hrvatskoj. Ovako, prema nekim procjenama, TDR smanjenjem rabata dodatno zarađuje oko 70 milijuna kuna', zaključuje Perica.

Članovi Saveza ističu da su prepolovljene marže jedan od načina da TDR izgura konkurenciju, premda je jedini interes trgovaca da u svojoj ponudi imaju što veći asortiman proizvoda, a kada se tome pridoda činjenica da TDR, za razliku od konkurencije koja nudi i do čak 10 posto, daje samo sva posto rabata, postaje jasno koliko je malim trgovcima otežano poslovanje. Također, novonastale okolnosti ne pogoduju globalnim kompanijama kako to pokušavaju objasniti u TDR-u, već su pravila jednaka za sve s obzirom da trošarine plaćaju i domaći i strani proizvođači, i to u jednakom iznosu.

Trgovci naglašavaju i kako su TDR-ove konstatacije da novonastale uvjete diktira konkurencija apsurdne u situaciji kad TDR drži gotovo 80 posto tržišta. Podsjećaju da u strukturi prodaje na kioscima duhanski proizvodi čine gotovo 50 posto, bonovi 30 posto, a novine svega 10 posto. S druge strane, kiosci u prodaji cigareta sudjeluju s oko 40 posto (iako čine svega 25 posto od broja prodajnih mjesta), 10 posto prodaje prolazi kroz benzinske postaje, a 50 posto čine mini i supermarketi.

'Za TDR-ove ugovore trebate pomoć oftalmologa u čitanju sitnih slova'

Divna Trstenjak iz Zagrebačke udruge malih trgovaca navodi primjer da na TDR-ov promet od 50.000 kuna zaradi 1.000 kn (500 neto), dok kod konkurencije zaradi 4.000 kn (2.000 neto). 'TDR se preko malih trgovaca zahvaljujući dominantnom položaju obračunava s konkurencijom', kaže Trstenjak. Podsjetila je da nije bitan postotak trgovaca koji su potpisali ugovore, već da li naručuju robu. To je potvrdio i Tihomir Jerković iz Zagreba koji je naglasio da je potpisao ugovor, ali robu ne naručuje nakon što je temeljito proučio ugovor i sporne anekse. 'Nisam pravnik, a za pregovaranje s TDR-om trebate pravnu i pomoć oftalmologa u čitanju sitnih slova', slikovito je naglasio Jerković.

Trstenjak je zaključila da su mnogi trgovci ugovore potpisali iz straha da ne izgube kakvu-takvu zaradu, a još više ih ne želi javno istupati jer smatraju da nemaju šanse protiv moćnog TDR-a. 'Stoga smo se i udružili jer samo tako možemo privoljeti TDR da konačno sjednemo za pregovarački stol', izjavila je Trstenjak.

O neizvjesnoj egzistenciji oko 4500 radnika Savez malih trgovaca izvijestio je predsjednika Josipovića, premijerku Kosor i ministra Popijača.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi