DODATNI UDARAC UGROŽENIMA

Mali trgovci protiv zabrane izlaganja duhanskih proizvoda

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 14.09.2011 17:53
  • Objavljeno 14.09.2011 u 17:48
cigarete

cigarete

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Savez udruga malih trgovaca danas je priopćenjem reagirao na najave da bi se izmjenama Zakona o ograničenju uporabe duhanskih proizvoda potpuno zabranilo njihovo izlaganje u trgovinama, ističući da bi to bio dodatni udarac ionako ugroženim malim trgovcima

'Ukoliko Vlada usvoji prijedlog izmjena i dopuna Zakona o ograničenju uporabe duhanskih proizvoda i potpuno zabrani njihovo izlaganje u trgovinama - bit će to dodatni udarac na ionako ugrožene male trgovce', navodi se u priopćenju Saveza udruga malih trgovaca.

Savez je, kako se dodaje, 'odlučio odmah i s velikim ogorčenjem' reagirati na nedavno primljenu vijest kako Vlada namjerava po hitnom postupku usvojiti izmjene i dopune tog zakona.

'Izgleda da nema kraja nastojanjima Vlade i njenih štićenika da unište male trgovce i sve predaju u ruke velikih i moćnih trgovačkih lanaca', ističe se u priopćenju malih trgovaca koje posebno čudi pokušaj da se to radi upravo u predizborno vrijeme.

Savez udruga malih trgovaca upozorava da je u posljednje tri godine, od početka krize, u Hrvatskoj zatvoreno oko 3000 malih trgovina.

'Natjerati male trgovce da sakriju legalnu robu koju prodaju siguran je put ka njihovom ubrzanom propadanju koje je zadnjih nekoliko godina već ionako dramatično. Dobro su to razumjele mnoge zemlje koje su odustale od zabrane izlaganja cigareta. U Europskoj uniji samo je jedna zemlja uvela ovu ekstremnu mjeru - Irska, a posljedice te mjere vrlo su upitne i ispod svih očekivanja, osim kada je u pitanju rast crnog tržišta koji u Irskoj doseže već 30 posto ukupne potrošnje', ističu iz Saveza.

U priopćenju se prenosi i izjava predsjednika Saveza udruga malih trgovaca Republike Hrvatske i predsjednika Udruge malih trgovaca Splitsko-dalmatinske županije Borisa Listeša s prijedlogom Vladi da, umjesto da zabranjuje izlaganje legalnih proizvoda u trgovinama, više pažnje posveti mjerama koje će im pomoći da prežive i sačuvaju radna mjesta.

'Smatramo kako u današnjim gospodarskim prilikama ima mjesta i za male poduzetnike', kaže Listeš.

Savez udruga malih trgovaca već ima prikupljeno više od 1.000 potpisa nezadovoljnih trgovaca protiv zabrane izlaganja cigareta te očekuju da će već za nekoliko dana predsjednici Vlade uručiti svoju peticiju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!