RURALNI RAZVOJ

Mali poljoprivrednici pokrenuli peticiju protiv odluke o poticajima

12.08.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Grupa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava pokrenula je peticiju kojom traže od Ministarstva poljoprivrede da se poticaji za ruralni razvoj koji su uskraćeni spornim projektima na udaru revizije Europske komisije dodijele drugim poljoprivrednim proizvođačima koji su se javili na natječaj

Pokretači peticije ističu da je, nakon odluke da se neiskorištena sredstva iz programa ruralnog razvoja prebace u novi natječaj, na pomolu još jedna afera kojom se ide na štetu korisnika, a osobito OPG-ova te malih i srednjih tvrtaka jer se grubo krše odredbe Pravilnika i Natječaja.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede uskratilo je potpore za 10 projekata kod kojih je utvrđena sumnja na umjetno stvorene uvjete u vrijednosti od 316 milijuna kuna. Ukupno raspoloživa sredstva predviđena natječajem iznosila su 861,8 milijuna kuna, a Ministarstvo je odlučilo da se neiskorištena sredstva prebace u novi natječaj koji će biti raspisan prema novim uvjetima.

Peticiju je već potpisalo 15 poljoprivrednika, među kojima je od većih proizvođača tvrtka Klas, a tu je i obrtnik Ivica Cepanec.

'Svi smo znali da je natječaj namješten. Ja radim 20 godina, a  najviše bodova na natječaju dobile su tvrtke koje su jučer osnovane. Ako već nisu poništili cijeli natječaj, nedodijeljena sredstva trebaju biti raspoređena malim poljoprivrednicima koji su se našli ispod crte', smatra Cepanec. 

Nezadovoljni raspodjelom poticaja, jučer su reagirali i voćari otvorenim pismom u kojem poručuju da se oslobođena sredstva pokušavaju usmjeriti na potpuno novi natječaj umjesto da se preusmjere na sve one nesporne i kvalitetne projekte koji su potpuno nezasluženo i strpljivo čekali godinu i pol dana.