AKCIJSKI PLAN

Mađarska spašava dužnike zamrzavanjem franka

01.06.2011 u 09:21

Bionic
Reading

Mađarska vlada odlučila je pomoći građanima koji se muče s vraćanjem stambenih kredita denominiranih u stranim valutama te je jučer odredila maksimalne vrijednosti švicarskog franka, eura i jena u takvim pozajmicama.

Prema sporazumu od pet točaka dogovorenom s bankama, vrijednost švicarskog franka u stambenim kreditima bit će fiksirana na 180 forinti, dok će za euro iznositi 250, a za japanski jen 200 forinti.

Taj fiksni tečaj za vraćanje stambenih kredita važit će do kraja 2014. godine, a dužnici mogu odlučiti žele li se u njega uključiti ili će i dalje nastaviti otplaćivati kredite po stvarnom tečaju.

Predsjednik udruženja mađarskih bankara Mihaly Patai je, nakon jučerašnjeg sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Obranom i ministrom gospodarastva Gyorgyjem Matolcsyjem izjavio da će se razlika između fiksiranog tečaja i stvarnog tečaja prikupljati na posebnom računu u forintama, a taj iznos morat će se početi otplaćivati od 1. siječnja 2015.

Do kraja 2014. na razliku između stvarnih tečaja i plafona koji je dogovoren sporazumom nazavnim Akcijski plan za zaštitu domova obračunavat će se kamata jednaka tromjesečnom BUBOR-u (Budapest Interbank Offered Rate), koji trenutno iznosi 6,1 posto, a nakon kraja tog razdoblja kamate će postati - tržišne, javlja Portfolio.hu.

Međutim, nisu sve stavke dogovora mađarske vlade i banaka dobre za vlasnike nekretnina koji imaju problema s otplatom - Obran i Patai dogovorili su i da će se ukinuti moratorij na prodaju zaplijenjenih kuća na aukcijama

No, Orban je odlučan u namjeri da vlasnike kuća zaštiti od grabežljivaca koji haraju tržištem nekretnina pa će se, kako je objasnio Matolcsy, između 1. srpnja i 1. listopada moći prodavati samo nekretnine vrijedne više od 30 milijuna forinti i čiji je vlasnik dobio kredit težak više od 20 milijuna forinti, a i poslije toga će biti regulirano koliko se i gdje nekretina smije prodati.