NAKON FRANKA I EURI

Mađarska konvertira sve devizne kredite u forinte

20.08.2015 u 14:27

Bionic
Reading

Mađarska vlada odlučila je nakon razgovora s bankama konvertirati i preostalih oko milijardu eura deviznih automobilskih i potrošačkih kredita u domaću valutu, objavio je ministar gospodarstva na konferenciji za novinstvo

Vlada je već krajem prošle godine provela konverziju velikog paketa deviznih hipotekarnih kredita u forinte, poštedjevši dužnike i banke teških udaraca kakve su doživjeli oni u drugim europskim zemaljama nakon naglog jačanja švicarskog franka.

U srijedu je ministar Mihaly Varga na konferenciji za novinstvo kazao da će oko 305 milijardi forinti kredita, od kojih je većina denominirana u francima, biti konvertirano po tržišnom tečaju.

Ta je mjera odobrena nakon razgovora s predstavnicima središnje banke i udruge banaka, a prema Varginim će riječima smanjiti udio deviznih kredita građanima na samo tri posto, sa 54 posto koliko je iznosio prije početka konverzije.

"Uspjet ćemo osloboditi obitelji rizika koje su proteklih godina sa sobom nosili devizni krediti i oscilacije valutnih tečajeva", naglasio je ministar gospodarstva, dodajući da bi konverzija mogla biti završena do kraja godine.

Vlasnici kredita dobit će popuste u vrijednosti nekih 31 milijardu forinti kako bi im se djelomično nadoknadilo slabljenje domaće valute, napomenuo je Varga. Taj će teret ravnomjerno podijeliti vlada i banke, kojima će se omogućiti odgovarajuće smanjenje poreznih obveza u 2016. i 2017.

Ministar je kazao da će kamatne stope na konvertirane kredite biti fiksirane, najavljujući da će prijedlog zakona kojim će se regulirati to pitanje biti upućen u parlament u rujnu.

Središnja banka na čelu s guvernerom Gyorgyjem Matolcsyjem objavila je odvojeno da će – kako su već ranije obećali - banke opskrbiti devizama potrebnim za provedbu konverzije.