KRŠENJE TRŽIŠNE UTAKMICE

Mađarska kaznila 11 banaka zbog opstrukcije vladinog programa

21.11.2013 u 12:46

Bionic
Reading

Mađarska je odredila rekordnu novčanu kaznu za 11 banaka, uključujući mađarske ogranke američkog Citibanka, austrijskog Raiffeisena i talijanskog UniCredita, zbog suradnje u nastojanjima da osujete vladin program olakšane otplate problematičnih stambenih kredita

Skupina banaka uključuje, između ostalih, i mađarske podružnice Erste Banka i francuskog BNP Paribasa, a određena im je kazna od ukupno 9,5 milijardi forinti (32 milijuna eura), objavila je jučer mađarska agencija za zaštitu tržišne utakmice GVH.

Zajmodavci su 'koordinirali strategije i razmjenjivali povjerljive informacije kako bi odgodili i spriječili uvođenje zamjenskih kredita potrebnih za financiranje dugova u stranim valutama između 15. rujna 2011. i 30 siječnja 2012.'.

'Zbog takvog ponašanja banaka deseci tisuća građana nisu mogli iskoristiti prednosti otplate kredita po povlaštenim tečajevima', dodaje se u priopćenju.

U rujnu 2011. vlada je uvela kontroverzni program koji je Mađarima s hipotekarnim kreditima u stranim valutama omogućio njihovu prijevremenu otplatu po povlaštenim tečajevima.

Takvi krediti, osobito oni u švicarskim francima, bili su vrlo popularni prije izbijanja globalne financijske krize 2008., ali je naknadni snažan pad vrijednosti mađarske forinte mnogima otežao njihovo vraćanje.

Mađarska vodeća banka OTP objavila je jučer da planira osporiti tu presudu na sudu a iz Erstea su poručili da razmišljaju o pravnim koracima. Većina ostalih banaka priopćila je da još proučavaju presudu.

Mađarski program olakšane otplate kredita kritizirala je Europska središnja banka, ali i Europska unija i posebno Austrija, čije su banke uvelike prisutne u Mađarskoj.

Istraga o mogućem kršenju tržišne utakmice pokrenuta je u studenom 2011., nakon prigovora Antala Rogana, člana vladajuće stranke Fidesz premijera Viktora Orbana.