OTEGNULO SE

Mađarska će ući u suvlasništvo Erste banke, ali na jesen

23.06.2015 u 13:38

Bionic
Reading

Mađarska vlada očekuje da će zbog niza teškoća kupnja 15 posto udjela u lokalnoj podružnici austrijske banke Erste Group biti zaključena tek najesen, kazao je dužnosnik ministarstva gospodarstva.

U veljači su vlada u Budimpešti i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) postigle dogovor o kupnji ukupno 30 posto udjela u mađarskoj podružnici austrijske banke Erste Group. Transakcija je trebala biti zaključena u lipnju a vlada je za transakciju rezervirala 15 milijardi forinti (55 milijuna dolara).

"Nismo se mogli držati prvotnih rokova", kazao je u ponedjeljak na brifingu za novinare mađarski državni tajnik Gabor Orban. "Transakcija neće biti zaključena u posljednjem tjednu (lipnja)", dodao je.

Vlada će po njegovim riječima steći "bolju sliku" o Ersteovoj vrijednosti temeljem kratke analize poslovanja 30. lipnja.

Tu sliku po riječima mađarskoj dužnosnika komplicira niz događaja, poput sniženja mađarskog bankovnog poreza od iduće godine, nagodbe u sporu oko nezakonitog povećanja troškova kredita građanima i tekuće transakcije između Erstea i Citibanka.

Reuters je ovog mjeseca izvijestio da se Erste sprema kupiti Citogroupov portelj poslovanja s građanima u Mađarskoj.

Dužnosnik mađarske vlade nije želio komentirati tu transakciju, kazavši tek da će njezin ishod utjecati na vrijednost Erstea u Mađarskoj i da je to jedan od "sitnih" faktora zbog kojih kasni vladina kupnja udjela.

I ostali su faktori, poput uspostavljanja podatkovne sobe i odabira savjetnika, zahtijevali više vremena nego što se prvotno očekivalo, napominje Gabor Orban.