afera švicarci

Mađarska OTP banka pokrenula međunarodnu arbitražu protiv Hrvatske zbog konverzije kredita u francima

20.10.2020 u 13:59

Bionic
Reading

Mađarska OTP banka objavila je da je pokrenula međunarodni arbitražni postupak protiv Hrvatske, pridruživši se time skupini banaka koje traže nadoknadu troškova proizišlih iz propisane konverzije kredita u švicarskim francima. Hrvatska je zakonom iz 2015. godine o konverziji kredita u švicarskim francima u eurske kredite prekršila sporazum s Mađarskom o zaštiti ulaganja, ističe se u priopćenju mađarske banke, objavljenom u ponedjeljak.

OTP je zato pokrenuo arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za investicijske sporove (ICSID) i traži nadoknadu troškova povezanih s konverzijom, koje trenutno procjenjuje na 224 milijuna kuna. Tajništvo ICSID-a zaprimilo je zahtjev za pokretanjem postupka 16. listopada, navodi se u priopćenju.

U OTP-u napominju da su već uknjižili gubitak i naglašavaju da žele podmiriti svoje potraživanje u prvom redu pregovorima. Pravni put nazivaju "sekundarnom opcijom". Mađarska banka pridružila se time skupini banaka koje su pred ICSID-om već pokrenule arbitražne postupke protiv Hrvatske zbog propisane konverzije kredita u švicarskim francima.

Skupina uključuje Zagrebačku banku, Raiffeisen Bank International, Addiko Bank, Erste Group i Societe Generale, čiju je hrvatsku podružnicu OTP u međuvremenu preuzeo.

Pred ICSID-om se trenutno protiv Hrvatske vodi 11 sporova, uključujući onaj koji je pokrenula mađarska naftna i plinska tvrtka MOL, a tri su spora zaključena.