forinte u vjetar

Mađarska banka OTP zaključila prvo tromjesečje s gubitkom

08.05.2020 u 18:17

Bionic
Reading

Mađarska banka OTP izvijestila je u petak da je u prvom tromjesečju poslovala s gubitkom zbog znatno većih rezervacija za očekivani otpis kredita povezan s pandemijom koronavirusa. U razdoblju od siječnja do ožujka OTP je zabilježio konsolidirani gubitak nakon poreza od 4,1 milijardu forinti (11,7 milijuna eura). Isto razdoblje prošle godine banka je zaključila s konsolidiranom dobiti nakon poreza od 72,6 milijardi forinti.

Ukupni troškovi rizika iznosili su 91,7 milijardi forinti, u odnosu na 6,2 milijarde forinti u istom razdoblju prošle godine.

Najveći dio troškova činile su rezervacije za otpis kredita, prema međunarodnim računovodstvenim standardima koji su prilagođeni pogoršanim izgledima za gospodarstvo zbog pandemije. Kada se isključe efekti prilagodbe, banka je prvo tromjesečje zaključila s konsolidiranom dobiti nakon poreza od 31,8 milijardi forinti.

Ukupni prihodi porasli su 18 posto, na 283,9 milijardi forinti. Neto prihodi od kamata poskočili su 23 posto, na 200,3 milijarde forinti. Sličan postotni rast zabilježen je i u stavci neto prihoda od naknada i provizija koji su dosegnuli 69,2 milijarde forinti.

OTP-ova hrvatska podružnica poslovala je u prvom ovogodišnjem tromjesečju s dobiti nakon poreza bez efekata prilagodbi od 2,64 milijarde forinti, manjom 70 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Ukupni su joj prihodi smanjeni pet posto, na 19,4 milijarde forinti.  Neto kamatni prihodi zabilježili su pak isti postotni rast, na 14,7 milijardi forinti. Neto prihodi od naknada i provizija pali su četiri posto, na 3,8 milijardi forinti.  

Rezervacije za otpis kredita iznosile su 5,73 milijarde forinti. U istom prošlogodišnjem razdoblju otpustila je 426 milijuna forinti rezervacija za otpis kredita.