LOVa DO KROVA

Ma kakav Facebook, Amazon, Netflix i Google! Prijevoznici kontejnera zaradili više od svih njih – zajedno

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 24.11.2021 15:31
  • Objavljeno 24.11.2021 u 15:18
Izvoz - ilustracija

Izvoz - ilustracija

Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

Ponovno stižu nevjerojatni podaci o zaradi u pomorskoj industriji ove godine. Naime brodari koji se bave prijevozom kontejnera sada zarađuje više od mnogih najpoznatijih imena Big Techa, javlja Splash247

Stručnjak za pomorsku industriju John McCown, koji je na čelu Blue Alpha Capitala u SAD-u, zbrojio je zajedničku dobit brodara u trećem kvartalu i usporedio ih sa zvijezdama interneta kao što su Facebook, Amazon, Netflix i Google, zajedno poznatih pod skraćenicom FANG, prenosi Pomorac.hr.

Dobit od 48,1 milijarde dolara u trećem kvartalu bila je gotovo 50 posto veća od ukupne dobiti FANG-a. U usporedbi s ogromnim zaradama Applea i Microsofta zajedno, profit koji je ostvaren u grani kontejnerskog prijevoza i dalje je gotovo 15 posto veći. Dakle prijevoznici su mogli uživati u sjajnoj i rekordnoj godini. Podsjetimo, kompanije su na dobrom putu da ostvare kombiniranu dobit od 200 milijardi dolara.

Zaokret u nedavnim rezultatima u kontejnerskom brodarstvu je neviđen. Gotovo da nema industrije koja je tako naglo porasla u svojim neto financijskim rezultatima, naveo je McCown u novom izvješću objavljenom tijekom vikenda.

Izvanredna dobit koju su svjetski brodari zabilježili ove godine – u kombinaciji s ozbiljnim padom razine pouzdanosti rasporeda – izazvala je bijes pošiljatelja, a mnoge regulatorne agencije pomno ispituju poslovanje brodara i saveza u kojima se nalaze.

  • +7
  • +4

Kriza u opskrbi: Kontejneri u luci Baltimore, SAD

Izvor: EPA / Autor: JIM LO SCALZO

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!