INVESTICIJSKI CIKLUS

Luka Ploče na putu da preskoči Luku Rijeka

18.07.2011 u 14:01

Bionic
Reading

'Luka Ploče nakon uspješne dokapitalizacije pokreće veliki investicijski ciklus u kojem će se u infrastrukturu i opremu južne luke u nekoliko narednih godina uložiti ukupno više od 300 milijuna eura', naglasio je Ivan Pavlović, predsjednik Uprave Luke Ploče na druženju s novinarima

Jedno od najvećih ulaganja u domaću infrastrukturu u posljednjih nekoliko godina podijelit će se između Lučke uprave Ploče koja će uz pomoć kredita Svjetske banke uložiti u proširenje i obnovu lučke infrastrukture te tvrtke Luke Ploče kao dugoročnog koncesionara koji će luci osigurati najmoderniju suprastrukturu.

Prema koncesijskom ugovoru tvrtka Luka Ploče će već do 2015. investirati gotovo milijardu kuna u gradnju i opremanje novih te obnovu starih terminala. Od toga će u terminal rasutih tereta investirati 290 milijuna kuna, 48 milijuna kuna u kontejnerski terminal te 33 milijuna kuna u postojeću luku. Dodatno, u terminal za tekuće terete će Luka Ploče već do kraja 2013. godine uložiti 594,5 milijuna kuna, a do kraja 2018. godine dodatnih 121,4 milijuna kuna.

'Mi već pregovaramo s mnogim tvrtkama zainteresiranima za korištenje naših povećanih kapaciteta, kako pretovarnih, tako i skladišnih. A radi se o najvećim svjetskim kompanijama čiji su predstavnici iznimno zadovoljni kada shvate da ćemo im u Luci Ploče vrlo skoro moći ponuditi najmoderniju i najkonkurentniju uslugu u regiji', rekao je Pavlović.

Uz modernizaciju terminala i opreme Luka Ploče svojim klijentima planira ponuditi i prošireni spektar usluga što će dodatno povećati profitabilnost tvrtke. Kao jednu od prvih novosti u ponudi Luke, predsjednik Uprave Pavlović razmatra nabavku nekoliko manjih brodova za generalne terete koje bi stavio na raspolaganje velikim lučkim klijentima. Ulaskom u brodarski biznis, Luka Ploče želi dodatno povećati prihode, i to uz minimalan poslovni rizik zbog orijentacije na stabilne dugoročne ugovore o najmu novih brodova.

Nakon što su dobivene sve potrebne dozvole, nedavno su započeli radovi na novom terminalu za rasute terete na kojem je trenutačno u tijeku nasipanje materijala kojim se formira površina budućeg terminala.