UPOZORENJE STRUČNJAKA

Lovrinović: Banke miniraju konverziju kredita u švicarcima

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 01.10.2015 16:05
  • Objavljeno 01.10.2015 u 15:47
Ivan Lovrinović

Ivan Lovrinović

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Banke koje su sudjelovale u odobravanju kredita u švicarskim francima nastoje na razne načine minirati provedbu odluke Hrvatskog sabora i Vlade, koja, iako polovična, predstavlja prvi važan korak u zaštiti potrošača, ocijenio je u četvrtak ekonomski stručnjak Ivan Lovrinović na konferenciji za novinare Mosta nezavisnih lista (MOST)

Smatra kako je konverzija švicarskog kredita u kune jedino pravo i trajno rješenje tog teškog problema za oko 200.000 ljudi, te je najavio da će MOST ubrzo predstaviti svoj model rješavanja problema koji je logičan i provediv

Lovrinović je naglasio kako se MOST snažno zauzima za monetarnu reformu, jer je položaj i ponašanje banaka i HNB-a glavna prepreka za izlazak iz teške gospodarske i socijalne krize.

Po njegovim riječima, nedavna nezainteresiranost banaka za kupnju trezorskih zapisa, koje je ponudilo Ministarstvo financija, svojevrsna je osveta zbog zakonske obveze o konverziji kredita vezanih uz valutnu klauzulu u švicarskim francima u eurske.

Podsjetio je kako su banke prije dva dana na traženih 400 milijuna kuna ponudile samo 20 milijuna kuna uz 2,5 posto prinosa, koji je višestruko veći od ranijih 0,8 posto.

Lovrinović tvrdi kako su od početka godine banke na računima HNB-a imale u prosjeku oko 6 milijardi kuna likvidnosti, što pokazuje da bez problema mogu podnijeti konverziju kredita u 'švicarcima' u eurske.

Osim toga, ukupna pričuva banaka kod HNB-a iznosi oko 42 milijarde kuna, pa se dio toga može osloboditi bez ikakvih negativnih učinaka.

Procijenio je da neotplaćeni dug građana na temelju 'švicaraca' iznosi oko 25 milijardi kuna, s prosječnim rokom dospijeća od 10 godina, što znači oko 350 milijuna eura godišnje. To za banke nije nikakav problem, a posebice u situaciji kada HNB brani fiksni tečaj kune prema euru, drži Lovrinović.

Smatra da će se nastaviti pritisak na slabljenje kune zbog konverzije kredita, te da će banke pojačati kupovinu eura zbog povlačenja dobiti u inozemstvo. Devizni tečaj se približio granici od 7,7 kuna za euro i to dodatno ugrožava građane, tvrtke i državu, upozorio je Lovrinović.

U vezi s naglim rastom kamatnih stopa upozorio je kako je prosječna prekonoćna kamatna stopa na tržištu novca od siječnja do kraja rujna porasla oko 400 posto, a od tjedna do mjesec dana oko 500 posto. Pritisak na kamate će se nastaviti pa bi HNB i Ministarstvo financija morali limitirati kamatnu stopu, smatra Lovrinović.

Na upit o HDZ-ovom gospodarskom programu '5+' Lovrinović je rekao kako se HDZ očito vezao uz numerologiju, kao i aktualna vlada uz Program 21, pa čak i astrologiju, tako da ga to snažno podsjeća na 'instant recepte'.

'Prilično sam iznenađen da tako velika stranka banalizira teške probleme u Hrvatskoj. Sigurno je da u programu ima i nečega dobroga. Na tome su programu dominantno bili angažirani Nijemci i ugledan institut koji pozna Njemačku, a sada je radio na nepoznatom terenu. To je otprilike kao da radite program uzgoja kamilice na Sjevernom polu, a imali ste iskustva s uzgojem gdje ona inače uspijeva', ocijenio je Lovrinović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!