MOGUĆA KRIŽALJKA

Lovrinčević umjesto Polančeca?

28.09.2009 u 15:59

Bionic
Reading

Zbog niza afera sve je izglednije da će potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec ostati bez svoje pozicije, a nakon nagađanja da će premijerka rješenje potražiti među kadrovima Hrvatske udruge poslodavaca, sve je više interpretacija da je najizgledniji kandidat za to mjesto njezin bliski suradnik, ekonomist Željko Lovrinčević

Iz izvora bliskih Vladi doznajemo da je premijerka Kosor u potrazi za novim ministrom gospodarstva te da bi Damir Polančec fotelju mogao zadržati najdulje dva mjeseca, do donošenja proračuna. Osim ako istraga DORH-a ranije ne iščeprka neki previše neugodan dokaz o njegovoj upletenosti u aferu oko Podravke.

Može se reći da se gotovo svakodnevno otvaraju neki novi elementi afere vezane uz Polančeca. I dok se donedavno Kosor mogla opravdavati da ne može smjenjivati ljude na osnovi medijskih napisa, kriminalistička istraga u slučaju Podravke i HEP-a možda će doista ubrzati njezinu odluku o smjeni ministra gospodarstva.

Javnost traži odgovore i na tajnost ugovora države s MOL-om, a iz medija je premijerka doznala da HFP želi odgoditi privatizaciju škverova, na što je oštro reagirala, pa čim dobije najmanji trag na osnovi kojeg se dokazuje upletenost Polančeca, aktualni ministar bit će smijenjen.

I dok se među političkim krugovima spominjalo da bi Ministarstvo gospodarstva trebao preuzeti jedan od čelnika HUP-a, Damir Kuštrak ili Đuro Popijač, naš izvor nas uvjerava da je malo vjerojatno da će poslodavci, nezadovoljni rebalansom proračuna, ući u Kosoričinu vladu. Njihovi su stavovi poznati, iako su formalno podržali državni proračun za 2010, zahtijevaju restrikcije unutar javne uprave i rezanje parafiskalnih nameta. Navodno bi Kosor, kad bi uspjela pridobiti čelnike HUP-a za preuzimanje Polančecove pozicije, odmah pokrenula njegovu smjenu.

Budući da ih još nije uspjela pridobiti, jer zahtijevaju neugodne promjene, Kosor bi prema našem izvoru za ministra gospodarstva mogla pozvati Željka Lovrinčevića, znanstvenika iz Ekonomskog instituta i člana Ekonomskog vijeća, čije savjete, poput oporezivanja plaća, u zadnje vrijeme predsjednica Vlade najviše uvažava.

U razgovoru za Novi list Lovrinčević je pohvalio šeficu Vlade koja je voljna javna poduzeća prepustiti stručnim ljudima i izbaviti ih iz ruku politike. Lovrinčević očekuje da će nakon donošenja proračuna premijerka formirati svoju vladu, koju će 'obogatiti stručnjacima'. Kao problematične ministre koje bi trebalo mijenjati izdvojio je one koji su kontrolirali velika javna poduzeća i velike sustave. Na pitanje jesu li mu iz Vlade nudili Ministarstvo gospodarstva, Željko Lovrinčević nam je poručio da nema komentara.