JE LI BOLJI OD POLANČECA?

Lovrinčević ne bi donio velike promjene gospodarstvu

30.09.2009 u 14:34

Bionic
Reading

Pitali smo gospodarstvenike i analitičare bi li Željko Lovrinčević, sadašnji premijerkin savjetnik kojeg mediji navode kao najizglednijeg kandidata za mjesto ministra gospodarstva, donio Vladi Jadranke Kosor potrebnu odlučnost oko gospodarske situacije

'Ne vjerujem da će, ako Lovrinčević postane ministar, gospodarstvo doživjeti neke bitne promjene, jer je on i do sada bio savjetnik Vlade. Lovrinčević dolazi s Ekonomskog instituta, što znači da je teoretičar, možda i jako dobar, to ne mogu procjenjivati', komentirao je Vladimir Ferdelji, predsjednik udruženja Cro-industrija pri HUP-u i direktor Elektrokontakta.

Ipak, u dosadašnjim se procjenama nije pokazao baš jako dobar, smatra Ferdelji. 'Kada smo u lipnju gostovali u jednoj televizijskoj emisiji, Lovrinčević je predviđao pad BDP-a od četiri posto, nakon minusa od 6,7 posto u prvom kvartalu', kazao je Ferdelji. Podsjetimo, nedavno je i službeno potvrđeno da je pad gospodarstva u drugom kvartalu iznosio 6,3 posto.

'Volio bih da novi ministar bude čovjek koji ima prakse u gospodarstvu, primjerice netko tko je vodio tvornicu, a ne teoretičar', izjavio je za tportal Ferdelji.

Analitičar Damir Novotny ocijenio je Lovrinčevića kao odličnog analitičara, a kako je i dosad sudjelovao u radu Ekonomskog vijeća, smatra da je i s te strane kompetentan izbor.

'Međutim, ostaje otvoreno pitanje je li moguć zaokret Vladine politike u sektoru poduzeća, kako bi se krenulo prema gospodarskom oporavku, i je li dovoljno rješenje dovesti kvalitetnog makroanalitičara', upozorio je Novotny.

'Bojim se da rješenje gospodarskih problema ne može donijeti jedan čovjek, bez obzira na to koliko bio kvalitetan. Potrebna je politička volja za radikalnim zaokretom u politici, za što je nužan širi konsenzus unutar Vlade i na široj političkoj sceni, a što nije stvar kadrovskih rješenja', zaključio je Damir Novotny.