NA UDARU REVIZIJE

Lorencin progledao kroz prste nesavjesnim korisnicima potpora

14.08.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Ministarstvo turizma ispravilo je većinu nepravilnosti u poslovanju utvrđenih u reviziji provedenoj prošle godine, ali zbog propusta u naplati neopravdanih subvencija, i ove je godine zaradilo uvjetno mišljenje državnih revizora

Revizija je još lani utvrdila da ministarstvo pod ravnanjem Darka Lorencina ne poduzima mjere protiv nesavjesnih poduzetnika koji nenamjenski koriste povlaštene kredite odobrene u sklopu programa ministarstva 'Poticaj za uspjeh'. U sklopu tog programa Ministarstvo je u suradnji s bankama odobrilo 476 kredita ukupne vrijednosti 1,96 milijardi kuna, pri čemu pokriva određeni postotak kamate za kredite do njihove konačne otplate, 2029. godine. Ukupno je za tu namjenu predviđen iznos od 468 milijuna kuna.

U cijeloj priči sporno je 16 kredita za koje su poduzetnici trebali vratiti subvencije kamata u ukupnom iznosu 5,8 milijuna kuna. Ovogodišnja revizija je ustanovila da značajniji pomaci u povratu subvencija nisu učinjeni ni tijekom 2014. godine.
Stoga je još jednom naložila Ministarstvu da poduzme mjere naplate od korisnika subvencije kamata za koje je utvrđeno da kredit ne koriste u skladu s uvjetima iz programa Poticaj za uspjeh, ugovora o poslovnoj suradnji između Ministarstva i banaka i ugovora o kreditu zaključenog između banaka i korisnika.

U očitovanju na ocjenu revizije, iz Lorencinovog ministarstva ističu da su tijekom 2014. intenzivirali postupak nadzora i u većini predmeta poduzimali mjere, ali nisu uspjeli realizirati povrat subvencija u proračun.

Zanimljivo je da su u dva slučaja banke naplatile kredit prodajom založene imovine, ali državi nisu vratile subvenciju jer ih ugovor o suradnji s Ministarstvom na to ne obvezuje.

Osim zbog nepoduzimanja mjera za povrat subvencija, Lorencinovo ministarstvo revizori su ukorili i zato što ne vodi detaljnu evidenciju o subvencioniranim kreditima. S obzirom na to da se radi o dugoročnim kreditima (na rokove do 20 godina), pri čemu subvencije kamata predstavljaju nemale obveze za državni proračun, revizija nalaže ministarstvu da uspostavi analitičku evidenciju korisnika kredita po kreditnim partijama s podacima o obvezama subvencije kamata prema vremenu dospijeća i iznosima u skladu s otplatnim planovima poslovnih banaka.

Također, nalaže i vođenje analitičke evidencije zadužnica primljenih od korisnika sredstava za uredno izvršenje ugovornih obveza.