SUKOB S BANKAMA

Ljutiti Lalovac: Samo pokušajte izbaciti građane iz kuća, kaznit ćemo vas!

11.09.2015 u 15:49

Bionic
Reading

Ministra financija Boris Lalovac jako je razljutilo priopćenje osam bankama s kojim su odbili vladino rješenje za pomoć dužnicima u švicarskim francima. Nazvao je tu izjavom ultimatum i ucjenom

Najavio je da će, ako banke ustraju na tom stavu, ojačati prekršajne odredbe prema bankama.

'Moram priznati da me je današnja izjava osam banaka, jedna vrsta ultimatuma hrvatskoj Vladi, pogotovo u rečenici u kojoj su rekli ili će biti po našem ili ćemo izbaciti hrvatske građane iz njihovog, hrvatskog doma, jako razljutila i ražalostila. Takav način komunikacije s Vladom, a pogotovo s hrvatskim građanima je za mene neprimjeren', istaknuo je Lalovac u izjavi za medije ispred Ministarstva financija.

Dodao je kako ga je i osobno pogodilo da Vladu ucjenjuju, a građanima, koji su preplatili domove u kojima žive i deset godina ih mukotrpno isplaćuju, govore da će ih izbaciti na ulicu.

'Mogu samo poručiti da se danas vidi prava slika banaka i njihove komunikacije s Vladom svih ovih mjeseci, da uopće nisu htjeli nikakvo rješenje, da su jednostavno čekali da se u siječnju završe uvjeti koji su vrijedili (fiksni tečaj franka i snižena kamatna stopa) i da se onda dogovore s današnjom opozicijom', kazao je ministar financija te dodao da će Vlada zaštiti građane od toga.

Bankama je, pak, poručio 'da krenu u obračune' (konverzije prema predloženim zakonima).

'Jer, kada bi danas obračunali konverziju franka, ispalo bi da su ti građani danas u preplati, a oni ucjenjuju da će ih izbaciti iz njihovih preplaćenih domova. Mislim da je to jasna poruka da nisu željeli nikakvo rješenje, da žele samo ucjenjivati i da su ta gospoda, koja godišnje primaju od jedan do pet milijuna kuna danas poručila hrvatskim građanima, koji primaju tri do četiri tisuće kuna, da će ih bez ikakvih osjećaja i milosti izbaciti iz njihovih domova koje su oni višestruko preplatili', izjavio je ministar financija.

Pritom je naglasio kako je ovo samo dodatni poticaj i njemu i premijeru da ustraju na ovom zakonu. 'Štoviše, da ojačamo prekršajne odredbe prema poslovnim bankama, ukoliko bi se i usudile na to i pomisliti', zaključio je Lalovac.