TURISTIČKE NAGRADE

Ljetna destinacija godine Mali Lošinj, na kontinentu Zagorje

25.10.2018 u 09:25

Bionic
Reading

U sklopu Dana hrvatskog turizma 2018. u Hvaru su u srijedu navečer svečano uručene nagrade Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i Hrvatske gospodarske komore (HGK) za najbolje u turizmu ove godine, među kojima i najboljim djelatnicima, destinacijama, tvrtkama, a najuspješnijom destinacijom za ljetni odmor ove godine proglašen je Mali Lošinj, a u kontinentalnoj Hrvatskoj - Zagorje

Na svečanosti dodjele nagrada brojne okupljene sudionike DHT-a pozdravili su domaćini iz grada Hvara te predstavnici organizatora Ministarstva turizma, HTZ-a i HGK, pri čemu su svi istaknuli važnost suradnje i zalaganja pojedinaca u svim segmentima posla za uspjeh turizma.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić zahvalio je Hvaru na gostoprimstvu kazavši kako su ponosni na onome što tak grad predstavlja u turizmu. Čestitavši nagrađenima istaknuo je da su oni okosnica hrvatskog turizma te ih pozvao da svoja znanja i iskustva prenesu kroz centre kompetentnosti.

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristijan Staničić usporedio je rad i uspješnost hrvatskoga turizma s uspjehom hrvatske nogometne reprezentacije na SP ljetos u Rusiji te rekao da je Hrvatska danas jedna od top svjetskih turističkih destinacija. Čestitao je Hvaru na 150. obljetnici organiziranog turizma, kao i na 140. odnosno 130. obljetnici Novom Vinodolskom te Crikvenici. "Čovjek je ključ uspjeha u turizmu", rekao je čestitavši nagrađenima.

Potpredsjednik HGK Dragan Kovačević istaknuo je da se na Danima, među inim, razgovaralo o školovanju i zadržavanju kvalitetne radne snage koja je, ističe, ključ budućnosti turizma. "Ne smije se odustati od sustava dualnog obrazovanja kroz koje mladi ljudi uz rad stječu vještine potrebne u turizmu", poručio je. Hvarski gradonačelnik Rikard Novak zahvalio je na ukazanom povjerenju za organizaciju Dana u prigodi obljetnice te zahvalio svim turističkim djelatnicima na entuzijazmu s kojim rade odnosno grade hrvatski turizam.

Najbolji u turizmu u 2018.

Nagrade HTZ-a za destinacije godine u ruralnom turizmu pripala je Dalmatinskoj Zagori, za city break Zagrebu, zdravlja Krapinske Toplice, a za autentičnu primorsku destinaciju - malo misto Sutivan.

Najuspješnijom destinacijom za ljetni odmor ove godine proglašen je Mali Lošinj, a u kontinentalnoj Hrvatskoj, Zagorje.

U kategoriji atrakcije nagradu HTZ dobila je plaža Girandella Sundance Sandy Family Beach u Rapcu, za rekreaciju i zabavu Vodeni planet Terma Tuhelj, a Eko-etno selo Stara Kapela za održivi turizam.

Nagrade HGK iz dugogodišnje akcije ocjenjivanja “Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku" dobili su za najbolju charter kompaniju godine Cata SAILING iz Trogira, a posebno priznanje za sustva upravljanja kvalitetom Croatia Yachting iz Splita.

Dani hrvatskog turizma na Hvaru, dodijeljene nagrade i priznanja Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Lječilište/spa godine je opatijska Thalassotherapia, hostel godine je Boutique hostel Forum iz Zadra, dok je najbolja mala DMK putnička agencija godine Medadria Rijeka, srednja Calvados Club Luxury Travel Split, a velika Uniline Travel Company iz Pule.

Među kampovima najboljim je malim kampom ove godine proglašen Jasenovo Camping, velikim kampom Zaton Holiday Resort, a prvi puta je biran i najbolji glamping-luksuzni kamp, što je Arena One 99 Glamping. Posebno priznanje za kamp sa najinovativnijom ponudom smještaja dobio je Plitvice Holiday Resort Rakovica.

Najbolja mala marina godine je Marina Martinis Marchi, srednja D-Marin Mandalina, a velika Marina Frapa, koja tu nagradu dobiva godinama, dok je Marina Punat dobila posebno priznanje za najinovativniju uslugu.

Među hotelima, malim i obiteljskim hotelom godine proglašen je Hotel Korana Srakovčić, wellness hotelom Adriana Hvar spa hotel, luksuznim 'stories' hotelom Pucić Palace, dok je Westin Zagreb najbolji kongresni hotel, a gradski Esplanade Zagreb.

Hotel za obiteljski odmor godine je Valamar Isabella Island Resort, a nagrađeni su od tri do pet zvjezdica još i hoteli The Loop iz Zagreba, Radisson Blu Resort Split te Monte Mulini Rovinj.

Posebna priznanja dobili su i gradovi koji ove godine slave velike obljetnice organiziranog turizma – Hvar za 150 godina, Novi Vinodolski za 140, a Crikvenica za 130 godina. Uručena su i priznanja školama i pojedincima za projekte kreiranja novih turističkih proizvoda i podizanje kvalitete ljudskih potencijalate te godišnja priznanja Anton Štifanić za 2017. Državnoj ergeli Đakovo i Lipik i hotelskoj tvrtki Ilirija za organizaciju Biograd Boat Showa.

Nagrada Anton Štifanić za 2017. uručena je i zaslužnim pojedincima za djelovanje u turizmu Mati Mrakovčiću i Josipu Kufneru.

Djelatnici godine u turizmu su iz agencija Dragica Sladoljev, turistički animator Juraj Kirchofer, turistički vodič Mia Deković, djelatnik u hotelu ili kampu Danijel Španjol, a u ugostiteljstvu kuhar Tomica Đukić.

Privatni iznajmljivač godine je Vladimir Škrobo, domaćin turističkog seljačkog gospodarstva Vladimir Vlajnić, dok je policajka godine Marina Sverić, a djelatnik u pomorskom prijevozu Zvonko Gregov.

U zračnom prijevozu ove je godine bio najbolji Tomislav Žepina, a u cestovnom vozač Ante Bonacin i prometni redar Marko Šilje.

Prodavačica godine je Ira Župan Bogdanović, okoliš je najbolje uređivao Savica Petojević, dok je vatrogasac godine Ivica Labaš, a turistički inspektor Ivan Klarić.

U sustavu turističkih zajednica najbolja je ove godine Biserka Regvat. Na dodjeli je istaknuto i da će top deset u turizmu 2018. odnosno šampioni, biti proglašeni završnog dana DHT-a, u četvrtak navečer, a na svečanosti se očekuje i premijer Andrej Plenković i brojni ministri.