LEGALNO ILI NELEGALNO?

Linićev popis dužnika iskoristili za pokretanje biznisa

Bionic
Reading

Popis poreznih dužnika pokrenuo je val novih internetskih biznisa koji zarađuju na tim podacima i podijelio državne institucije je li taj posao zakonit. Ministarstvo financija kaže kako je sve legalno dok iz Agencija za zaštitu osobnih podataka tvrde kako internetski poduzetnici nemaju pravo koristiti podatke Porezene uprave

Nakon PopisPoreznihDuznika.com, prve internetsku stranicu mimo Porezne uprave preko koje je moguće pregledati i pretražiti Linićev popis dužnika, sličnu uslugu ponudile još dvije stranice.

Porezni-duznici.com, koju je otvorio nepoznati internetski poduzetnik koji se predstavlja kao Toxic, i koji podatke drži na serverima kalifornijske tvrtke Arvixe, a zatim je mogućnost pretraživanja podataka o poreznim dužnicima počeo nuditi i servis Poslovna Hrvatska na stranici Poslovna.hr.

Tomislav Ribičić, direktor riječke tvrtke Ribosom koja je otvorila ovu novu nišu, za konkurenciju se već pripremio. U ponedjeljak je na svojoj stranici PopisPoreznihDuznika.com ponudio novu mogućnost pregleda poreznih dužnika na Google kartama i to prema općinama u kojima se dužnici nalaze. Ribičić dodaje da je njegova stranica od srijede do ponedjeljka imala blizu 50.000 jedinstvenih posjetitelja te se ustalila na iznad 6500 posjetitelja dnevno. Uzme li se u obzir da svaki posjetitelj pregleda u prosjeku 11 stranica, njegov je projekt do sada zabilježio više od pola milijuna učitavanja, pa ga je popunio oglasima.

Uključio se u Googleov AdSense oglašivački program preko kojeg je omogućio prikaz reklama za internetske igre, softver, web hosting, telekom operatere, IT i prijevozničke tvrtke, čak i trgovačke lance. No, ističe da su mu se izravno za oglašavanje javili zasad samo otkupljivači zlata. 'Nisam zainteresiran njima dati oglasni prostor jer imam averziju prema biznisu kojim se bave',  rekao je Ribičić za Poslovni dnevnik. Sličan poslovni model razradio je Toxic na stranici Porezni-duznici.com.

U Poreznoj upravi kažu da biznisi koji se temelje na podacima o dužnicima, koji su preuzeti s njihovih javno dostupnih web stranica, ne krše porezne zakone, posebno Opći porezni zakon na temelju kojeg je i Ministarstvo bez pristanka dužnika objavilo Linićev popis.

Oprečno mišljenje ima Agencija za zaštitu osobnih podataka. Dubravko Bilić, ravnatelj Agencije, ističe da internetski poduzetnici nemaju pravo preuzeti podatke o poreznim dužnicima sa stranica Porezne uprave. 'Prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka, osobni podaci mogu se prikupljati u svrhu s kojom je ispitanik upoznat, koja je izričito navedena i u skladu sa zakonom i mogu se dalje obrađivati samo u svrhu u koju su prikupljeni, odnosno koja je podudarna sa svrhom prikupljanja', kaže Bilić. Pojašnjava da ni Porezna uprava to nije mogla napraviti dok Vlada nije promijenila Opći porezni zakon. Bilić kaže da AZOP može naložiti uklanjanje tih podataka te zatražiti kaznu od 20 do 40 tisuća kuna.

ČITAV ČLANAK PROČITAJTE OVDJE