OTKRIVEN SUPUTNIK

Linić u Dubaiju s prijateljem koji duguje milijune za porez

15.01.2013 u 13:13

Bionic
Reading

Novogodišnji odmor u Dubajiu ministar financija Slavko Linić proveo je s dvojicom bliskih prijatelja iz Rijeke, Jozom Kalemom i Milanom Ćuzelom, objavio je dnevnik 21. stoljeće

Jozo Kalem je poznati poduzetnik i vlasnik kompanije Ri-Most, koja se mjesecima nalazi na listi poreznih dužnika zbog 7,7 milijuna kuna duga. Porezna uprava potražuje od Kalema 6,1 milijuna kuna neplaćenog poreza zbog neplaćenog poreza na promet nekretnina, 1,5 milijuna kuna PDV-a i 180.000 kuna poreza na dobit vezanih uz kamenolom u Tuonju, piše 21. stoljeće

Kalem pak tvrdi da nikomu nije dužan, pa ni državi. Poziva se pritom na rješenje Samostalnog sektora za drugostupanjski upravni postupak Ministarstva financija od 6. rujna, koji je usvojio njegovu žalbu protiv rješenja riječke Porezne uprave o dugu za PDV od 1,5 milijuna kuna i vratio predmet na ponovni postupak. Rješenje je primio nekoliko dana prije odlaska u Dubai.

'Taj dug ne postoji', rekao je Kalem, najavivši da će u upravnom postupku dokazati da ne mora platiti PDV ni porez na nekretnine, te da će u roku od mjesec dana sve biti poznato. Objašnjava da mu je Porezna uprava u Ogulinu odredila da mora platiti pet posto poreza na kupnju kamenoloma u Tounju, koji ima rezerve rudnog bogatstva u iznosu od 116,5 milijuna kuna. 'Te su rezerve vlasništvo države i kako onda ja mogu platiti porez na nešto što nije moje', objašnjava Kalem i ponavlja da će dokazati da je u pravu. Ako izgubi spor, spreman je sve platiti, no tek kad rješenje postane pravomoćno.

'Zapamtite, Jozo Kalem ima toliko novca da može to platiti u pet minuta, ali ne želim da mi to netko otme nešto što sam krvavo zaradio. Nijedan ministar ni jedno ministarstvo nisu mu nikada pomogli. Sve mi namješta jedna grupaciju u Ogulinu i ljudi u njoj', tvrdi Kalem koji je javnosti poznat kao bivši vlasnik naftne kompanije Europetrol koju nje prije nekoliko godina prodao slovenskom Petrolu.

Što se tiče odmora u Dubajiu, za koji je ministar financija već javno prozivan, Kalem objašnjava kako poznaje jako puno ljudi, pa tako i ministra Linića s kojim se družio u Dubajiu budući da su im supruge školske kolegice.


Spekuliralo se kako je naglom poslovnom uspjehu Kalemu pomogao i Linić. Spominjao se nedavni zajednički posjet Podravki koja je željela dogovoriti isporuku nafte. Kalem je bio i među riječkom grupom poduzetnika koju su preko tvrtke RI-novine trebali preuzeti Novi list.