UDRUGA FRANAK:

'Linić priznaje da je tužba protiv banaka opravdana'

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 22.02.2013 14:30
  • Objavljeno 22.02.2013 u 14:30
Članovi Udruge Franak koji su tužili banke. Mario Kirsch, Dunja Bićanić Todorović, Damir Slogar i Goran Aleksić.

Članovi Udruge Franak koji su tužili banke. Mario Kirsch, Dunja Bićanić Todorović, Damir Slogar i Goran Aleksić.

Izvor: Cropix / Autor: Pixsell

Udruga Franak podržava Linićevu najavu reguliranja kamata na stambene kredite, ali se zalaže da se način obračuna kamata za dugoročne kredite propiše zakonom, a ne da se kamate reguliraju isključivo političkom voljom. Udruga smatra da je ministar Linić svojim izjavama priznao da poslovne banke formiraju kamate u monopolističkim uvjetima, što ide u prilog njihovoj tužbi protiv osam banaka

Povodom najnovije najave ministra financija Slavka Linića o regulaciji promjenjivih kamatnih stopa Udruga Franak reagirala je tvrdnjom da je ministar Linić svim svojim izjavama potvrdio stav Udruge da Vlada i Ministarstvo financija imaju na raspolaganju mehanizme i poluge kojima mogu disciplinirati banke i obuzdati njihovu samovolju, što iz nekog razloga do sada nisu učinili.

Bez obzira na sva pozitivna nastojanja za rješavanje problema, Udruga Franak ne prihvaća da se kamate reguliraju isključivo političkom voljom ministra financija jer je to isključivo politička pozicija i ona ovisi o odnosu političkih snaga u parlamentu i izložena je političkim i interesnim pritiscima.

Udruga nije suglasna s time da ministrova odluka o maksimalnoj kamati na stambene kredite bude jedini ograničavajući faktor. Smatraju da formule za izračun kamata moraju biti ugovorene i određene na transparentan i pravedan način s parametrima koji su potpuno jasni i poznati svakome prosječnom građaninu Republike Hrvatske.

Stoga zahtijevaju da se način obračuna kamata na dugoročne kredite propiše zakonom, jer se ovo pitanje ne smije regulirati internim odlukama u čijem definiraju ne sudjeluje i javnost. Također, Udruga ne odustaje od zahtjeva da se formula za izračun promjenjive kamatne stope u postojećim kreditima, u kojima se sve do danas kamata mijenja na nezakonit način, određuje na temelju početnih parametara koji su vrijedili na početku svakoga pojedinog ugovornog odnosa.

Udruga smatra da je ministar financija svojim izjavama priznao da poslovne banke formiraju kamate u monopolističkim uvjetima te da Vlada namjerava donošenjem podzakonskih akata regulirati financijsko tržište i smanjiti kamate, iako su sve do danas i on i HNB tvrdili da regulativa ne smije ograničavati slobodu tržišta.


'Priznanje ministra financija da Vlada RH nije pravovremeno reagirala, kao i ranije priznanje viceguvernera HNB-a Damira Odaka da je HNB propustio regulirati kamate i dugoročne kredite, govori o tome je postojala svijest o problemu i mogućim posljedicama te da i jedni i drugi imaju političku odgovornost da sada saniraju nastalu štetu, da zaštite interese Hrvatske i njezinih građana i da u konačnici postupe po Ustavu Republike Hrvatske, te da poštuju Zakon o obveznim odnosima', ističe se u priopćenju.

U Udruzi Franak zajključuju da sve nedavne izjave i reakcije političkih elita na vlasti i odgovornih državnih tijela po pitanju nereguliranosti ugovorenih dugoročnih kredita govore u prilog tome da je kolektivna tužba protiv 8 banaka opravdana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!