BORISLAV ŠKEGRO:

'Linić je ostao sam na brisanom prostoru'

27.09.2013 u 14:20

Bionic
Reading

Na panelu o pokretačima rasta predsjednici uprava šest velikih hrvatskih kompanija izrazili su nevjericu u ostvarenje Vladine projekcije gospodarskog rasta za 2014. godinu od 1,3 posto

'Rast će biti negdje oko nule i, ako bude tako, bit će dobro', pesimističan je Vladimir Kovačević, predsjednik Uprave Đure Đakovića, kompanije u većinskom državnom vlasništvu. Sličnog je mišljenja i Damir Zorić, predsjednik Uprave Euroherc osiguranja, koji poručuje: 'Tko ponovi ovu godinu, taj će biti uspješan.'

Borislav Škegro, prvi čovjek investicijskog fonda Questus nije želio komentirati brojke, ali je naglasio da ga zabrinjava što je Vlada odustala od reformi. 'Očito je da je reformski kapacitet Vlade vrlo nizak pa ne očekujem nikakve pozitivne promjene u tom smislu', rekao je Škegro. Smatra da je Linić ostao usamljen u svojim namjerama da konsolidira javne financije.

Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta osvrnuo se na depresiju koja je zavladala među menadžerima nakon pet godina recesije. 'Naša je odgovornost održati timove da psihološki ne potonu', rekao je Pejković.

'Smjer je dobar, ali brzih promjena nema', smatra Ivo Usmiani, predsjednik Uprave Jadranskog galenskog labaratorija, tvrtke koja se prije desetak godina okrenula izvozu i zato nema problema s recesijom. 'U 20 godina prosječno smo rasli 20 posto zahvaljujući pravovremenom proboju na tržišta bivšeg SSSR-a, sada planiramo i jači proboj na Zapad', rekao je Usmiani.

U izvozu spas vidi i Kovačević, koji za Đuru Đakovića vidi šansu na tržištima u razvoju. Rast planiraju ostvariti kroz transfer tehnologije prema specifičnim tržištima, tehnološku obnovu, otvaranje zastupništva u afričkim zemljama i sl.

Pejković je naglasio da njegova kompanija, kao dio globalnog koncerna, nema mogućnosti iskoraka na regionalna tržišta, zbog čega su se okrenuli horizontalnom rastu kroz akvizicije kabelskih operatera.