TRŽIŠTE KAPITALA

Likvidnost ojačala, brodari među glavnim dobitnicima dana

Bionic
Reading

Kraj tjedna je donio nešto življe trgovanje na Zagrebačkoj burzi, likvidnost je ojačala, a dionički indeksi su zaključili na suprotnim stranama.

Indeks CROBEX je završio tjedan u zelenom teritoriju s rastom od 0,3 posto u petak, dok je uži tržišni indeks CROBEX10 oslabio 0,2 posto. Od sektorskih indeksa, dobitnike je nastavio predvoditi indeks transportnog sektora s rastom od 2,7 posto, dok je u crvenom zaključio jedino indeks sektora industrije, koji je izgubio 0,3 posto na vrijednosti.

Ukupno je protrgovano oko 9,5 milijuna kuna, dok su u fokusu investitora i dalje dionice Atlantske plovidbe, s prometom od 4,4 milijuna kuna i rastom cijene od 6,6 posto. Aktivno se trgovalo i dionicama Podravke, koje u na prometu od 1,3 milijuna kuna ojačale 0,3 posto. Među milijunaše su se ugurale i dionice Valamar Riviere, s prometom oko 1,2 milijuna kuna i rastom cijene od 0,4 posto.

Uz Atlantsku plovidbu, dobre cjenovne izvedbe su imale i dionice drugih kompanija transportnog sektora, u prvom redu dionice Alpha Adriatica i Luka ploče, koje su porasle redom 8,3 posto i 4,8 posto. S druge strane, titulu gubitnika dana su odnijele dionice Kutjeva, koje su oslabile 7,6 posto uz promet oko 29 tisuća kuna. Loš dan su imale i dionice Brodogradilišta Viktor Lenac, čija je cijena izgubila 3,5 posto na vrijednosti.

Dobitnik dana: Alpha Adriatic d.d. +8,29% 47,00

Gubitnik dana: Kutjevo d.d. -7,61% 36,40

CROBEX: +0,25% 1.935,53