TRŽIŠTE KAPITALA

Likvidnost na burzi potonula, indeksi blago u zelenom

Bionic
Reading

Nakon nekoliko dana nešto življeg trgovanja, dionički je promet na burzi potonuo na svega 4,3 milijuna kuna, najmanje u zadnjih deset dana, djelomično kao rezultat odsustva blok trgovanja

Ključni dionički indeksi su ipak uspjeli upisati blagi porast, gdje je CROBEX ojačao 0,08 posto, a uži indeks CROBEX10 zaključio 0,04 posto u plusu, što je njihov sedmi uzastopni dan rasta. Trgovinski dan je prošao bez milijunaša, a najlikvidnije izdanje je bila dionica Valamar Riviere, koja je na 775 tisuća kuna prometa upisala rast cijene od 0,6 posto.

Po prometu slijedi dionica Ingre, kojom se već zadnjih desetak dana pojačano trguje, te je na čak 660 tisuća kuna prometa uzletjela 8,7 posto, što je dionicu svrstalo na poziciju glavnog dobitnika dana. Iznad 600 tisuća kuna prometa je prikupila i dionica Podravke, te pri tome stagnirala cijenom, a nadomak tom prometu je bila dionica Atlantske plovidbe te pri tome ojačala 0,5 posto. Uz Ingru, među likvidnijim dobitnicima vrijedi izdvojiti još jednog građevinara Dalekovoda čija je dionica upisala skok cijene od 1,9 posto.

Na strani gubitnika izdvaja se dionica Adriatic osiguranja sa 4,1 posto minusa, ali na skromnom prometu od svega 7,5 tisuća kuna, dok od likvidnijih odskače dionica Tankerska Next Generation čija je cijena pala 1,8 posto, na preko 200 tisuća kuna prometa.

Dobitnik dana: Ingra +8,70% 12,50

Gubitnik dana: Adriatic osiguranje -4,08% 3760,00

CROBEX: +0,08% 1.840,26