TRŽIŠTE KAPITALA

Likvidnost blago ojačala zahvaljujući dionicama Adrisa

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je u četvrtak zabilježilo nešto veću likvidnost nego u prethodna dva trgovinska dana, te je prikupljeno oko 8,2 milijuna kuna prometa. To se u prvom redu može pripisati življem trgovanju u dionicama Adrisa. Povlaštena dionica Adrisa je bila najlikvidnije izdanje sa 2 milijuna kuna prometa, uz pad cijene od 1,1 posto, dok je redovna dionica Adrisa na 1,6 milijuna kuna prometa uknjižila pad cijene od 0,2 posto. Ostala izdanja su zabilježila promete ispod milijun kuna. Najbliže milijunskom prometu je bila dionica Jadranskog naftovoda, koja je na 866 tisuća kuna prometa oslabila 1,1 posto

Dionički indeksi su dan zaključili u crvenom teritoriju, gdje su CROBEX i CROBEX10 oslabili 0,18 posto i 0,32 posto. Sektorski gledano najlošiju izvedbu je imao indeks prehrambenog sektora koji je pao 0,8 posto, a na strani dobitnika identičnim porastom se izdvaja indeks građevinskog sektora, koji je ojačao 0,8 posto.

Velike oscilacije u zadnjih nekoliko trgovinskih dana bilježi dionica Đure Đaković Holdinga, koja se iz dana u dan izmjenjuje na mjestu glavnog dobitnika i gubitnika. Jučer joj je cijena potonula oko 6 posto što je svrstava na mjesto uvjerljivog gubitnika dana, dok je dan ranije sa skokom cijene od 9,3 posto bila glavni dobitnik. Među jučerašnjim likvidnijim gubitnicima još vrijedi izdvojiti dionice AD Plastika, Luke Rijeka i već spomenutog Jadranskog naftovoda, čije su cijene pale redom 1,3 posto, 1,2 posto i 1,1 posto.

Na strani dobitnika, prvo mjesto je ugrabila dionica Vajde sa skokom cijene od oko 9 posto i prometom od 260 tisuća kuna. Uspješan dan je imala i dionica RIZ odašiljača, nakon objave o isporuci radio odašiljača u Južnu Koreju, što je dionicu lansiralo 5,1 posto u zeleni teritorij. Znatnije poraste još su uknjižile dionice Optime Telekoma Instituta IGH koje su porasle 4,3 posto i 3,7 posto.

Dobitnik dana     Vajda     +8,95%     550,00

Gubitnik dana     Đuro Đaković Holding     -5,97%     25,20

Crobex     -0,18%     1.804,88

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE.