tržište kapitala

Letargičan kraj tjedna na Zagrebačkoj burzi

tportal

Izvor: EPA / Autor: ZIPI

Hrvatsko tržište kapitala okončalo je tjedan letargičnim trgovanjem, u kojem su dionički indeksi stagnirali, a likvidnost tržišta dodatno potonula

Indeks CROEBX se tijekom dana kretao u vrlo uskom rasponu od svega tri indeksna boda, te je zaključio s neznatnim porastom od 0,08 posto na 1.605,28 bodova. Stagnacija je bila glavno obilježje i drugih indeksa, a izdvaja se jedino indeks građevinskog sektora CROBEXkonstrukt s porastom od 1,78 posto. Na tjednoj razini, pak, svi dionički indeksi zabilježili su pad vrijednosti, pri čemu je CROBEX kliznuo za 0,65 posto.

Ionako slaba burzovna likvidnost dodatno se smanjila pa je ukupni dionički promet iznosio svega 1,6 milijuna kuna, što je najmanji iznos u više od tri mjeseca, pri čemu je samo šest izdanja ostvarilo promet veći od sto tisuća kuna. Najviše se trgovalo dionicama Atlantske plovidbe, koje su uknjižile promet od 268 tisuća kuna, i to uz pad cijene za 2,57 posto na 170,50 kuna, što je njihov peti uzastopni pad te njihova najniža cijena u zadnjih pet mjeseci.

Od preostalih pet izdanja s prometom većim od sto tisuća kuna, jedino su još dionice Arena Hospitality Grupe ostvarile cjenovni pomak, i to rast od 1,50 posto na 270,00 kuna, dok su Ericsson Nikola Tesla, Hrvatski Telekom, redovne dionice Adris grupe i povlaštene dionice Končar D&ST zaključili bez promjene cijene. Značajnije promjene cijena zabilježene su na nešto nižim prometima, gdje su dionice Visa potonule za 12,50 posto, dok su dionice Ingre upisale rast od 3,95 posto.

Dobitnik dana Jadroplov +9,89% 10,00

Gubitnik dana Vis -12,50% 14,00

CROBEX +0,08% 1.605,28

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!