NOVA EKSPEDICIJA

Lalovac u SAD poveo Grčića, Vujčića, Cvitana i Laptoš

06.10.2014 u 15:50

Bionic
Reading

Hrvatsko izaslanstvo boravit će od 6. do 12. listopada u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će sudjelovati na godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu, izvijestili su iz Ministarstva financija

Uz predstavnike Ministarstva financija u izaslanstvu su i predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Hrvatske narodne banke (HNB), Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) te Državnog odvjetništva (DORH).

Izaslanstvo predvodi potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, a u njemu su i Boris Lalovac, ministar financija koji je ujedno i guverner u SB, Boris Vujčić, guverner HNB-a koji je ujedno i guverner u MMF-u, predstavnici ministarstava, HBOR-a, HNB-a te predstavnici DORH-a, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan i ravnateljica Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Tamara Laptoš

Tijekom održavanja Godišnje skupštine Svjetske banke i MMF-a, od 10. do 12. listopada, izaslanstvo će održati niz sastanka s predstavnicima Svjetske banke i MMF-a.

Kako najavljuju iz Ministarstva financija, Grčić i Lalovac će se uz ostalo sastati s potpredsjednicom Svjetske banke za Europu i srednju Aziju Laurom Tuck, direktoricom za središnju Europu i baltičke zemlje Mamtom Murthi te s izvršnim direktorom Frankom Heemskerkom. S predstavnicima Svjetske banke razgovarat će o stanju postojećih projekta te daljnjim aktivnostima na pripremi i odobravanju novih projekata, kao i budućoj suradnji Hrvatske s Bankom.

Najavljuju se i razgovori predstavnika ministarstava regionalnog razvoja i financija te HNB-a i s predstavnicima MMF-a, s direktorom Sektora za Europu Poul Thomsenom, izvršnim direktorom Mennom Snelom i voditeljem misije MMF-a za Hrvatsku Johannes Wiegandom, a glavne će teme biti makroekonomska situacija u Hrvatskoj te mjere monetarne i fiskalne politike.

Tijekom boravka u Washingtonu predstavnici Ministarstva financija i Državnog odvjetništva susresti će se s vodstvom U.S. Treasury - Internal Revenue Service (IRS), s ciljem iniciranja suradnje i prenošenja iskustava američkih kolega u području poreznih prijevara.

Predstavnici Državnog odvjetništva održat će i sastanke u Ministarstvu pravosuđa.

Izaslanstvo će tijekom boravka u SAD-u posjetiti i New York gdje će održati sastanke s investitorima u obveznice Republike Hrvatske, napominju iz Ministarstva financija.