PORUKA MINISTRIMA

Lalovac reže u svom ministarstvu: Učite od mene!

27.10.2014 u 12:44

Bionic
Reading

'Svi ministri morat će naći uštede u svojim resorima, a ja će se potruditi da im dam primjer uštedama u Ministarstvu financija', rekao je ministar financija Boris Lalovac, najavljujući rebalans proračuna koji će se naći na Vladi ovoga tjedna te prijedlog proračuna za 2015. koji bi trebao biti pripremljen do sredine studenog

'Detaljno ćemo analizirati svaki trošak na materijalnim rashodima i plaćama, tražit ćemo uštede na intelektualnim i računalnim uslugama, a od svih dobavljača koji rade s državom očekujemo niže cijene', rekao je ministar Lalovac, ističući da se za smanjenje deficita ne smijmo više oslanjati na prihodovnu stranu proračuna.

Ministar Lalovac sudjelovao je danas na panel diskusiji visokog učilišta Effectus, na kojoj se raspravljalo o aktualnoj poreznoj politici i reformama.

Paralelno s uštedama na rashodnoj strani, Lalovac je najavio rasterećenje prihodovne strane proračuna smanjenjem poreza na rad i druge porezne olakšice. Uz širenje porezne osnovice i povećanje poreznog odbitka na plaće, najavio je mogućnost ukidanja porezne stope od 40 posto.

Lalovac: Nema prostora za zaduženje za kupnju dionica Ine

Na upit kako komentira najavu ministra Vrdoljaka da će se država zadužiti za 2,6 milijardi dolara za otkup dionica Ine od Mola, Lalovac je rekao da oko toga nije razgovarao s ministrom Vrdoljako te da ne vidi prostor za toliko zaduženje.

Unatoč najavi ukidanja porezne olakšice za reinvestiranu dobit, ministar Lalovac je rekao da će ona ostati i u idućoj godini, ističući važnost jačanja kapitaliziranosti poduzeća, osobito onih malih. 'Iako ova mjera ne daje rezultate preko noći, ona je dugoročno jako bitna', rekao je Lalovac.

Najavio je i mogućnost vraćanja poticaja za stambenu štednju ukoliko ga iz stambenih štedionica uvjere da će unaprijediti postojeći model poslovanja.

Kada je riječ o negativnim posljedicama smanjenja poreza na dohodak na lokalnu zajednicu, ministar je rekao da se proračuni gradova i općina moraju više okrenuti prihodima od imovinskih poreza i projektima koji se mogu financirati iz fondova Europske unije.

Podršku novom smjeru fiskalne politike ministra Lalovca dali su i Petar Lovrić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika, te profesor Mladen Vedriš, koji su sudjelovali u panel diskusiji.

'Nakon dugo vremena imamo ministra koji je počeo gledati poduzetnike kao ljude', rekao je Lovrić, ističući znatno bolju komunikaciju između Ministarstva i poduzetnika.