NASTAVAK SUKOBA

Lalovac opet dere po bankama: Love me kao Crveni oktobar!

23.04.2015 u 13:51

Bionic
Reading

'Zadnjih nekoliko dana javnost sam upozoravao na brojne nejednakosti u društvu, prvenstveno dijelom uzrokovanim i poslovanjem bankarskog sektora, a danas vidim poruke preko njihovih glasnogovornika da je krenuo 'Lov na Crveni oktobar' što bih valjda trebao biti ja, jer javno govorim o određenim nelogičnostima koje se javljaju u bankarskom poslovanju', kazao je Boris Lalovac, ministar financija odgovarajući na pitanje ima li načina da se smanje ogromne razlike u plaćama u društvu s obzirom na nedavno objavljen podatak da 150 vodećih bankara u Hrvatskoj zarađuje 170 milijuna kuna godišnje

Istaknuo je da traži partnerski odnos s bankarskom zajednicom koja, smatra ministar, još ne razumije da postoji 300.000 blokiranih građana.

'Kada smo krenuli govoriti o problemima o švicarskim francima i nakon što je Vlada reagirala, s druge strane nije bilo reakcije kako od monetarne vlasti tako ni od bankarskog sektora. Mi ne ulazimo u njihova primanja ni plasmane, ali cijelo vrijeme pokušavam reći, ne ulazeći ni u kakve ratove s bankama, da moraju biti društveno odgovorni, da žive, rade i posluju u Hrvatskoj koja već šest godina grca u dugovima. Nisu u problemima samo država i građani i poslovni sektor', naglasio je Lalovac.

Naveo je da teret kamata, kada je riječ o središnjem proračunu, iznosi 10,7 milijardi kuna, da građanima rate preko noći rastu od 30 do 60 posto, dok poslovna zajednica plaća kamate od šest do sedam posto.

'Gospodarstvo sada treba izvući iz krize. Modelom koji je do sada bio teško da ćemo izaći iz krize. Cijelo vrijeme pozivam da oni s Vladom i građanima pokušaju naći modele restrukturiranja duga te da ih ne dovode u dužničko ropstvo', naglasio je Lalovac.

Podcrtao je da ne namjerava prestati upozoravati na probleme jer smatra da je to njegova dužnost kao ministra financija.