FINIŠIRANJE REBALANSA

Lalovac dao košaricu Mornaru, a isto se sprema i Vargi

15.10.2014 u 13:57

Bionic
Reading

'Početkom sljedećeg tjedna javnost će biti obaviještena o rebalansu proračuna. Još danas i sutra moram razgovarati s ministrima, potpredsjednicima Vlade i premijerom', izjavio je danas ministar financija Boris Lalovac

'Svaki ministar je odgovoran za svoj limit. No vjerojatno nisu ostvarene određene uštede i u sljedećoj godini svakako ćemo morati otvarati pitanje ušteda na rashodovnoj strani. A ja sam nekoliko puta već rekao: sve plaće će biti isplaćene do kraja godine i taj će se dio manjka na plaćama probati nadoknaditi s drugih izvora, tako da nisam razumio poruku ministra Vedrana Mornara kada je rekao da mu nedostaje određeni dio za plaće, jer smo i potpredsjednik Vlade i ja vrlo jasno rekli da će se plaće i mirovine isplatiti do kraja godine', kazao je Lalovac.

Na pitanje o izlasku zdravstva iz državne riznice, ministar je rekao da će danas i sutra o tome razgovarati s potpredsjednicima Vlade te da želi jasnu sliku o učinku te mjere na zdravstvo i proračun.

Kaže da osobno nema ništa protiv izdvajanja ako se pokaže da je to strukturna reforma, ali da tehničko izdvajanje iz riznice to nije.

'Mora se znati efekt koji će to imati na proračun', naglasio je Lalovac i dodao kako s ministrom zdravlja Sinišom Vargom ima zakazane razgovore za danas i sutra.

Na pitanje kad će država izdati novu obveznicu, najavio je da će ubrzo znati ide li se na domaće ili strano tržište s novim izdanjem te da će biti uključeni i hrvatski građani.

Mogu li građani očekivati veće plaće već u prosincu? Lalovac je rekao da to ovisi o rebalansu te da bi do realizacije moglo doći ako proračun dobije zeleno svjetlo premijera i užeg kabineta Vlade.