PODACI ZA STUDENI

Kvarner: Posezona bolja nego lani, na putu prema rekordnoj turističkoj godini

05.12.2023 u 19:29

Bionic
Reading

Kvarner je u prvih jedanaest mjeseci posjetilo 3,1 milijuna turista, koji su ostvarili 18,1 milijun noćenja, što je pet posto više turista i jedan posto više noćenja nego lani, podatci su Turističke zajednice Kvarnera, iz koje ocjenjuju da studeni uvodi Kvarner u rekordnu posezonu i turističku godinu

Prema podatcima Turističke zajednice Kvarnera, najviše noćenja u prvih jedanaest mjeseci ostvarili su gosti iz Njemačke, gotovo trećinu, a slijede ih gosti iz Slovenije, Hrvatske, Austrije, Mađarske, Italije, Češke i Poljske.

Najviše noćenja bilo je na otoku Krku, oko 35 svih noćenja na Kvarneru, a prema vrsti smještaja u obiteljskom smještaju (7,8 milijuna), kampovima (gotovo četiri milijuna) te u hotelima (3,3 milijuna).

Iz Turističke zajednice Kvarnera izdvajaju i podatak da je u objektima s pet zvjezdica, u odnosu na 2019. godinu, ostvareno 38 posto više noćenja.

Podatci samo za studeni pokazuju da je u Primorsko-goranskoj županiji ostvareno gotovo 150 tisuća noćenja, što je za tri posto više nego u studenom 2019. te na razini studenoga prošle godine.

U studenome su najviše noćenja ostvarili domaći gosti - oko 45.000 noćenja, a slijede ih gosti iz Austrije, Slovenije, Njemačke i Italije.

Najtraženiji su bili hoteli u kojima je ostvareno više od polovice noćenja na županiji, zatim obiteljski smještaj i kampovi, a najviše turista odmaralo se na opatijskoj rivijeri.

"Po svemu sudeći, Kvarner će ovu godinu završiti s rekordima u turističkom prometu. Posezona je za sada, prema noćenjima u komercijalnom smještaju, za 12 posto bolja od 2019. godine, te pet posto bolja od 2022. godine", izjavila je direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov, izdvajajući i podatak kako je u smještaju s 4 i 5 zvjezdica u posezoni ostvareno 42 posto noćenja.