U PUNOM SJAJU

Među znamenitostima koje su najatraktivnije u noćnim satima našao se i hrvatski biser

24.11.2023 u 18:30

Bionic
Reading

Ima nešto posebno u znamenitostima koje u punom sjaju zablistaju zbog noćnog osvjetljenja, a među najatraktivnijima našla se i pulska Arena

Iako većina turista snimi najveći broj fotografija pri dnevnim šetnjama, portal Buildworld istražio je kojih je to deset najatraktivnijih znamenitosti koje definitivno vrijedi doživjeti i ovjekovječiti noću.

Analizirao je tako metapodatke više od 10 milijuna fotografija na Flickru kako bi identificirao poznate zgrade s najvećim postotkom slika označenih s 'noć'.

Razvrstano je 6000 najpoznatijih znamenitosti na svijetu te su rezultati organizirani globalno i unutar Sjeverne Amerike, Europe i Azije.

Pokazalo se da je omiljena atrakcija za fotografiranje noću zgrada Markthal u Rotterdamu, a koja zaista ostavlja bez daha svojim raskošnim osvjetljenjem i igrom svjetla.

Na drugom mjestu našao se Bank of China Tower, smješten u Hong Kongu, s nevjerojatnim zračnim linijama koje u neonskoplavoj boji presijecaju tamno staklo duž tog nebodera.

Jedno od povijesno bogatih zdanja našlo se na trećem mjestu - slavna torinska crkva Mole Antonelliana - a slijedili su Nacionalni muzej Singapura te Opera u Kopenhagenu.

Pomalo iznenađujuće, spektakularno osvijetljeni Eiffelov toranj našao se tek na šestom mjestu, a prati ga rustikalna i velebno osvijetljena palača Christiansborg u danskoj prijestolnici.

Još jedan zapanjujući neboder našao se na ovoj prestižnoj listi - Shanghai World Financial Center - dok su top deset zaokružili Tokyo Tower i američki Empire State Building.

Na listi se našla i pulska Arena, istaknuta kao znamenitost koju u Hrvatskoj turisti najčešće fotografiraju noću.