ŠIROKA LEPEZA KLIJENATA

Hrvatski ferijalni i hostelski savez slavi 70. rođendan; evo kako posluju i što nude

25.11.2023 u 08:38

Bionic
Reading

Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS) ove godine obilježava 70 godina tijekom kojih je neprekidno promicao i razvijao turizam i putovanja mladih te upravljao svojim i pridruženim hostelima kojih je danas u njihovoj mreži devet

"HFHS je udruga mladih i za mlade. Od osnivanja 1953. kao Ferijalni savez Hrvatske, pa do danas se zalaže za razvoj turizma i putovanja mladih, polazeći od njihovih općih potreba za raznovrsnim odgojnim i obrazovnim programima, slobodnim okupljanjem i korištenjem slobodnog vremena te odmorom i rekreacijom", kaže za Hinu izvršni direktor HFHS-a Dražen Gečević, uoči središnje proslave 70. obljetnice HFHS-a.

HFHS kao nacionalna hostelska asocijacija neposredno upravlja sa sedam hostela, koji svi, kao i savez, nose međunarodno poznatu i prepoznatljivu oznaku za hosteling HI (Hostelling International). Osim u Osijeku, njegovi hosteli su još i u Zagrebu, Rijeci, Puli, Velom Lošinju, Zadru i Dubrovniku, a trenutno ima i dva pridružena hostela – HI Hostel Samobor i HI Hostel Link u Lovranu.

Punopravni je član Međunarodne federacije omladinskih hostela-Hostelling International, Federacije hostelskih asocijacija Europske unije EUFED i Europske asocijacije iskaznice za mlade EYCA, a član je i Mreže mladih Hrvatske.

"Svi hosteli su ove godine, kao i ukupno turizam u Hrvatskoj, dobro poslovali, no s fizičkim pokazateljima (dolasci, noćenja) još nismo dostigli 2019. godinu. Među gostima uz mlade imamo i turiste svih generacija, individualce i organizirane grupe, kojih je ove godine bilo najviše iz Belgije, Francuske i Njemačke. Uz domaće turiste, ipak većinu prometa, oko 65 posto, čine stranci", kaže Gečević.

Stalno i sezonski HFHS zapošljava tijekom godine oko 50 ljudi, a uređenje i održavanje objekata financira vlastitim sredstvima.

  • +5
Zračna luka Split Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Među glavnim trendovima na hostelskom tržištu Gečević ističe dolazak raznih dobnih skupna, pa i obitelji, što pripisuje poboljšanju kvalitete smještaja i tome što u hostelima nisu više samo višekrevetne sobe sa zajedničkim sanitarnim čvorovima, nego ih sve više ima sobe s dva, tri ili četiri kreveta, sa zasebnim kupaonicama i mogućnostima doručka te druge sadržaje.

Proslava 70-e godišnjice utemeljenja HFHS-a će se održati u subotu, 25. studenoga 2023. u Osijeku, gdje je savez usred pandemije uspio dovršiti uređenje i otvoriti hostel u suradnji s Gradom Osijekom, EU-om i drugim partnerima.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Hostel se nalazi u sklopu Edukativnog i informativnog turističkog centra mladih Stara pekara u osječkoj Tvrđi, gdje će se i održavati program obilježavanja 70 godina.

Pored redovne i svečane sjednice Skupštine HFHS-a, pripremili su i večernji program za građanstvo s prikazivanjem dokumentarnog filma, prezentacijama i koncertom.