vrijeme darivanja

Kupujete li putem interneta, Hrvatska pošta mogla bi vas neugodno iznenaditi. Pročitajte kako izbjeći zabune i zablude

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 19.11.2019 21:20
  • Objavljeno 19.11.2019 u 21:20
Poštari kreću u dostavu

Poštari kreću u dostavu

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bliži se sezona darivanja - nakon dana samaca, crni petak, cyber ponedjeljak i bezbroj drugih marketinških kovanica mame vas akcijama do Božića. Vrijeme pred božićne blagdane udarna je špica sezone za sve kurirske službe, ali i Hrvatsku poštu, preko čijih ruku prijeđe najveći broj raznih paketa i pošiljaka naručenih iz internetskih trgovina diljem svijeta. Prije dva mjeseca Pošti je zabranjena naplata isporuke manjih paketa, lakših od dva kilograma, pa su mnogi primijetili da ih se više ni ne dostavlja na kućne adrese

Ovom prilikom čitatelj tportala požalio nam se kako mu je poštar u kućnom sandučiću (kasliću) ostavio obavijest da ga u poslovnici Hrvatske pošte čeka pošiljka, predmet koji je naš čitatelj naručio iz internetske trgovine. Da stvar bude gora, čitatelj je pronašao obavijest u sandučiću u ponedjeljak, a na njoj je pisalo da mu je dostavljena u petak, pa je krenuo u Poštu da dozna što se to zapravo događa s njegovim paketom.

U Pošti mu je rečeno, tvrdi on, da više ne dostavljaju male pakete otkako im je ukinuto naplaćivanje naknade od 4,5 kuna te kako je predmet bio prevelik da bi ga se ostavilo u sandučiću, pa je poštar odlučio ostaviti samo obavijest, no čitatelj tvrdi da mu nije ni pozvonio na vrata.

No u čemu je zapravo ovdje riječ - osim nesuglasice između čitatelja, poštara i osoblja u poslovnici o tome što su to mali, obični i vrijednosni paketi i kako ih se dostavlja - upitali smo Hrvatsku poštu. Kažu nam kako su mali paketi obične pošiljke iz međunarodnog prometa, a obične pošiljke se, u pravilu, uručuju ubacivanjem u kućni kovčežić.

'Prije ukidanja naplate mali paketi su se uručivali osobno korisnicima, ali isključivo zbog obveze naplate. Kako ova obveza danas više ne postoji, mali paketi se, kao i ostale obične pošiljke, ubacuju u kućni kovčežić - ukoliko im dimenzije to dopuštaju', pojašnjavaju.

Drugim riječima, poštar vam više nije dužan zvoniti na vrata i uručivati vam pošiljku jer vam ne može naplatiti 4,5 kuna naknade koja je proglašena protivnom aktima Svjetske poštarske unije. Koliko će ona stvoriti troškova građanima, koji će sada pohrliti u poslovnice po svoje pakete, sasvim je druga priča.

  • +22
  • +19

Novi sortirni centar Hrvatske pošte

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Podsjetimo, Pošta više ne smije naplaćivati dodatnu poštarinu od 4,50 kuna za uručenje malih paketa iz međunarodnog prometa, jer joj je to rješenjem zabranio poštanski inspektor Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

'Temeljem pribavljenog mišljenja nadležnog ministarstva i ovlaštenog prijevoda akata SPU-a, poštanski inspektor je odlučio zabraniti HP-u naplatu uručenja malih paketa. Dobra vijest za sve građane je i to da se HP ne može žaliti na to rješenje, iako može pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom protiv HAKOM-a, no eventualna tužba neće odgoditi izvršenje rješenja', poručili su tada iz HAKOM-a.

  • +15
  • +12

Hrvatska pošta - vozni park

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Što je pak s obavijesti koja je, kako tvrdi čitatelj, dostavljena u ponedjeljak, a na njoj je pisalo da je stigla u petak:

'Ističemo kako je odredbom članka 37., stavak 6., Zakona o poštanskim uslugama propisano da se datum ostavljanja obavijesti o prispijeću pošiljke smatra datumom uručenja pošiljke. Istovremeno, člankom 34. Pravilnika o obavljanju univerzalne usluge između ostalog je propisano da se pod uručenjem poštanske pošiljke na kućnu adresu ili u prostore svake fizičke ili pravne osobe smatra ubacivanje obavijesti o prispijeću pošiljke u kućni kovčežić za pošiljke koje zbog svojih dimenzija ili oblika nije moguće ubaciti u kućni kovčežić', poručuju iz Pošte.

Sve ostale vrste pošiljaka, poput preporučenih ili vrijednosnih, koje se plaćaju na licu mjesta, pouzećem, uručuju se i dalje će se uručivati na adresu primatelja. 'Pojednostavljeno, način dostave ovisi o vrsti usluge koju je platio pošiljatelj', zaključili su u Pošti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!