donesite ispravnu odluku

Kupili pa požalili?

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Čini se kako je cca. 70% milenijalaca koji su postali vlasnici doma – požalilo! Saznajte zašto

ISHITRENOST PRIJE RAZUMA

Prema istraživanju koje je provela Bank of the West na temelju 600 milenijalaca (rođeni 1981. – 1995. godine), 4 od 10 američkih milenijalaca posjeduju vlastiti dom. No, podatak koji zapanjuje je da je čak 68% milenijalaca izrazilo mišljenje da je to bila ishitrena odluka zbog koje sada žale. Za razliku od baby boomersa (rođeni 1946. -1964.) u čijoj populaciji je brojka dvostruko manja. Direktor bankarskog poslovanja navedene banke, Ryan Bailey smatra da su milenijalci toliko željni da budu vlasnici nekretnine da zabijaju glavu u pijesak.

tportal

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Paulbr75

PROBLEMI S PREDUJMOM

Čini se da milenijalci smatraju kako su napravili lošu financijsku odluku. Ponajviše zbog problema s plaćanjima predujma zbog kojih su dio iznosa uzimali iz mirovinskih fondova (1 od 3 ispitanih milenijalaca). Danielle Hale, glavni ekonomist sa Realtor.com ističe da se prije velikih investicija treba dobro razmisliti o realnim mogućnostima mjesečnih izdataka, uključujući poreze i osiguranja. Nadalje, Hale ističe da zato i postoje filteri na oglasnicima kako budući vlasnici nekretnina ne bi značajno premašili svoje budžete.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Bank of the West 2018 Millennial Study/ Prvi Kvadrat

A SVI OSTALI TROŠKOVI?

Kupnja kuće je velika stavka, no na umu treba imati sve ostale popratne troškove poput opremanja, režija, osiguranja, troškova održavanja, te s time troškovi ulaganja u nekretninu strmoglavo rastu. Baily ističe kako se prilikom kupnje nekretnine treba imati na umu da za bilo kakve kvarove ili poteškoće nećete moći nazvati najmodavca da iste otkloni, već se morate pobrinuti da imate novca na banci za krizne situacije. Velika je tranzicija od unajmljivača do vlasnika nekretnine, te bi bilo poželjno informirati se o svim dodatnim troškovima povezanim s potencijalno novim domom.

tportal

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Jarmoluk

NE ZABORAVITE NA KOMPROMISE

S obzirom da je skoro polovica ispitanih iskazala žaljenje zbog investiranja u vlastitu nekretninu, važno je odabrati nekretninu koja se uklapa u okvir proračuna. 1 od 5 ispitanika izjavilo je da su bili frustrirani štetom i troškovima s kojima su se susreli nakon useljenja, dok su drugi rekli kako kuća nije bila najbolji odabir za njih i njihove obitelji. Budući da u Americi postoje tzv. home inspection što bi kod nas bili svi mogući kućni majstori, savjetuje se unajmljivanje njihovih usluga (posebice kada je riječ o domu gdje nije riječ o prvom useljenju) kako bi se na vrijeme saznalo postoje li određeni kvarovi te koji su iznosi popravaka.

tportal

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Tumisu

Prije početka potrage za novim domom, te s obzirom na tržište nekretnina, bilo bi poželjno napraviti listu obaveznih karakteristika te onih kod kojih ste spremni na kompromis. Na platformi Prvi Kvadrat možete odabrati čak 19 filtera kojima ćete lakše pronaći svoj idealni dom, a i napraviti kompromise.

Naposljetku, 2/3 kupaca napravi određeni kompromis, odstupanje od željenih, ali ne i neophodnih karakteristika doma.

Halle ističe da što je pretraživanje ciljanije, to je veća vjerojatnost da će se prije pronaći novi dom te slijedite li ove savjete, izbjeći ćete kupnju nekretnine zbog koje ćete žaliti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!