PRIJETE PROSVJEDIMA

Kumice: Liniću, javi se i oslobodi nas fiskalizacije

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 07.06.2013 10:51
  • Objavljeno 07.06.2013 u 10:51
Kumice

Kumice

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSEL

Svi oni koji izdaju račune, a nisu bili zahvaćeni s prva dva kruga fiskalizacije, morat će od 1. srpnja poslovati preko fiskalnih blagajni. Među njima su i prodavači na tržnicama koji su najavili prosvjede i blokade ako ih ne zaobiđe treći fiskalni val

Udruga hrvatskih tržnica (UHT) još prije četiri mjeseca na adresu Ministarstva financija je poslala zahtjev za izuzećem 'kumica s placa' iz Zakona o fiskalizaciji. Institucija kojoj je na čelu Slavko Linić za sad je ostala nijema.

U EU kumice oslobođene fiskalizacije

U zemljama EU mnogo je labavija regulativa za prodaju na tržnicama i otvorenim prostorima. Računi se u pravilu ne izdaju. Iz UHT-a tvrde kako niti jedna razvijena europska zemlja nije uvela fiskalne blagajne na tržnice.

U UHT-u smatraju kako pri pisanju Zakona u obzir nisu uzete specifičnosti prodaje na tržnicama među kojima je i cjenkanje, odnosno promjena cijena tijekom dana. Uvjereni su kako se fiskalizacija u praski na 'placevima' i 'pjacama' neće moći provesti.

Od konkretnih problema ističu kako su prodavači uglavnom starije dobi i slabije obrazovani, kako će troškovi računa često biti veći od cijene kupljenog artikla i da će sve dovesti do povećana cijene zakupa klupa.

'Nitko se od prodaje s klupe ili štanda nije obogatio. Jednostavno ne vidimo niti jedan valjan razlog zašto sada ovako represivnom mjerom dovesti u pitanje egzistenciju malih ljudi na tržnicama koji su dio tradicije', ističu iz UHT-a.

Prema procjenama, oko 20 posto prodavača na tržnicama, koji prodaju vlastite proizvode i nisu obveznici PDV-a, ne podliježe fiskalizaciji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!