USPJEH KLASTERA

Krenuo izvoz poljomehanizacije u Maroko

26.04.2011 u 12:12

Bionic
Reading

S potpisanim ugovorima o isporuci poljoprivredne mehanizacije vrijednim milijun i pol eura, iz Maroka su se krajem prošlog tjedna vratili predstavnici Klastera poljomehanizacije. Do kraja godine onamo će izvesti robe za tri milijuna eura

Polovicu tog iznosa trebao bi prodajom teške poljoprivredne mehanizacije – sijačica, plugova i tanjurača – ostvariti osječki OLT, a njihov marokanski zastupnik očekuju povećanje od 30 do 50 posto svake godine.

'Svi smo jako zadovoljni, jer ostala je ona projekcija koju smo izgradili prije godinu dana i sada je samo pitanje dinamike isporuke. Cjenovno smo dvadesetak posto povoljniji od talijanske i francuske konkurencije, a kvalitetnom zadovoljavamo njihove potrebe. Ove godine planiramo izvesti stotinjak jedinica, što nam je odlično popunilo prazninu iz 2010. godine', kaže Ante Ćerluka, predsjednik uprave OLT-a, koji na svim tržištima bilježi značajne pomake u odnosu na prošlu godinu.

Članicama klastera put je utrla Hidraulika Kutina, koja je ondje izvozila cilindre. Nakon što su na sajmu SIAM u Meknesu prije godinu dana izazvali velik interes potencijalnih partnera i medija, a i sam kralj Mohammed posjetio je njihov štand, s tamošnjim partnerom Hydro Pack Maroc uspostavili su distribucijski centar za Maroko i Mauritaniju. Sada organiziraju servis i skladište rezervnih dijelova te edukaciju korisnika, što je iznimno važno za opstanak na tom tržištu.

'Prvi uzorci vrijedni stotinjak tisuća eura otkupljeni su već na sajmu, ali je trebalo proći vrijeme za pregovore i izgradnju distribucijskog centra. U srijedu je bilo otvaranje prodajnog centra isključivo za poljoprivrednu mehanizaciju i priključke na imanju našeg zastupnika, gospodina Hadžija u Berrechidu, tridesetak kilometara od Casablanke. To je najveća poljoprivredna regija u Maroku, zemlji sa 34 milijuna stanovnika, koja raspolaže s desetak milijuna hektara obradivih površina, što je deset puta više nego u Hrvatskoj.

To je jedna od najotvorenijih afričkih zemalja, prisutna je konkurencija iz cijelog svijeta, pa nas naš partner mora dobro predstaviti, jer smo na tome tržištu relativno nepoznati', objašnjava Željko Erkapić, direktor Klastera poljomehanizacije, koji osim OLT-a okuplja tvrtke Standard MIO d.o.o. Osijek, POD Dežanovac (proizvodnja opruga), Gramip TPS i Labin Progres Dubrava, Pecka iz Markovca Našičkog, tvornica traktora Hittner Bjelovar, Hidraulika-Kutina d.d. te Limex i partneri d.o.o. u stečaju.