RASPODJELA DOBITI

Krenula sezona isplate dividendi: Provjerili smo tko su glavni dobitnici, a tko će ostati kratkih rukava

15.04.2022 u 15:39

Bionic
Reading

Menadžeri dioničkih društava ovih dana pripremaju odluke o raspodjeli prošlogodišnje dobiti. Sezona dividendi već se poprilično zahuktala, a prema dosadašnjim objavama isplate će biti bogatije nego prethodne dvije godine

Zahvaljujući jenjavanju koronakrize i dobrim poslovnim rezultatima većina hrvatskih kompanija ima solidan potencijal za isplatu dividendi, ali naznake nove krize uzrokovane inflacijom i ratom u Ukrajini, potaknule su odgovorne na oprezan pristup politici nagrađivanja dioničara.

Prema dosadašnjim najavama, glavni dobitnici bit će dioničari banaka. Nakon dvogodišnje zabrane isplate dividendi banke su spremne za izdašne transfere vlasnicima s obzirom na kumuliranu dobit i visoku kapitaliziranost.

Sezonu je otvorila Istarska kreditna banka s dividendom od 80 kuna, a uslijedile su najave dvije vodeće kreditne institucije, koje planiraju dioničarima isplatiti gotovo tri milijarde kuna.

Vlasnici ZABA-e i PBZ-a povlače tri milijarde kuna

Zagrebačka banka će isplatiti gotovo cijelu prošlogodišnju dobit od 2 milijarde kuna što znači da će dioničarima sjesti na račune 6,27 kuna po dionici. Najveći dio kolača ide glavnom dioničaru, talijanskom UniCreditu, kojem pripada oko 1,7 milijardi kuna.

PBZ planira isplatiti oko 1,1 milijardu kuna, a cjelokupna dividenda pripast će talijanskom bankarskom divu Intesa Sanpaolo, koji je nakon lanjskog povlačenja dionica s burze i isplate manjinskih dioničara ostao jedini vlasnik.

Razloga za zadovoljstvo imaju i dioničari Hrvatskog Telekoma kojima će biti isplaćeno osam kuna po dionici. HT je zadržao kontinuitet isplate dividende i u pandemijskim godinama, a ove će godine za nagradu dioničarima izdvojiti 95,8 posto prošlogodišnje dobiti.

Dividenda će biti isplaćena 16. svibnja svim dioničarima koji su upisani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) na dan 5. svibnja.

Podravka povećava dividendu

Dobre preduvjete za isplatu dividende imaju i vodeće kompanije iz sektora proizvođačke industrije, koje su lani ostvarile odlične poslovne rezultate. Zasad su isplatu dioničarima najavile Podravka i Končar D&ST, a očekuju se prijedlozi dividende u Atlantic Grupi i Končar Elektroindustriji.

Vodeće hrvatske kompanije uvrštene na Zagrebačku burzu imaju solidan potencijal za isplatu dividendi Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Podravka je odlučila za dividendu izdvojiti 92,5 milijuna od prošlogodišnje dobiti koja je iznosila 309,2 milijuna kuna. Dioničarima će na račune sjesti 13 kuna po dionici što je četiri kune više nego prošle godine. Ako skupština potvrdi isplatu, dividenda će biti isplaćena svim dioničarima koji su upisani u depozitoriju SKDD-a na dan 14. srpnja, a datum isplate je 12. kolovoza ove godine.

Kontinuitet u isplati dividendi zadržao je i Končar D&ST, najperspektivniji dio Končar Grupe. Društvo je najavilo isplatu dividende redovnim i povlaštenim dioničarima u iznosu od 69,2 kune po dionici, što je 35 posto više nego prošle godine. Od prošlogodišnje dobiti za dividendu je namijenjeno 35,4 milijuna kuna, dok bi se 53,1 milijun kuna rasporedilo u statutarne rezerve.

Dioničari AD Plastika, navikli na izdašne dividende, ove godine bi mogli ostati kratkih rukava s obzirom na slabije poslovne rezultate zbog zastoja u auto industriji te ozbiljne probleme koje je kompaniji prouzročio rat Ukrajini.

Nagrada se smiješi i vlasnicima turističkih dionica

Nakon dvogodišnje pauze obilježene koronakrizom, dividendu će dobiti i dioničari pojedinih turističkih kompanija. Najizdašniju isplatu najavila je Adris Grupa, u čijem sastavu posluje rovinjska Maistra. Uprava Adrisa predložila je donošenje odluke o isplate dividende u iznosu od 15,50 kuna po dionici.

  • +9
Valamar Riviera već treću godinu ne isplaćuje dividendu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Valamar.com

Za razliku od drugih turističkih kompanija Adris je dividendu isplaćivao i u padnemijskim  godinama  zahvaljujući  dobroj financijskoj poziciji koju dodatno osnažuje osigurateljski  segment poslovanja.  Dividenda je ove godine povećana za tri kune po dionici, a isplatiti će se početkom srpnja iz zadržane dobiti ostvarene u razdoblju od 2005. do zaključno 2011. godine.

Od ostalih turističkih kompanija, dividendu su najavili državni lanac marina ACI (1,07 kuna po dionici), biogradska hotelijerska kuća Ilirija (3,5 kune po dionici) te istarski Mon Perin (1 kuna po dionici), kompanija nedavno uvrštena na burzu.  

Najveća turistička tvrtka Valamar Riviera ni ove godine neće isplaćivati dividendu. Uprava je predložila zadržavanje prošlogodišnje dobiti od 304,6 milijuna kuna.

Odlične rezultate prošle godine je ostvarila Ina, zahvaljujući oporavku cijena nafte. Naftna kompanija pod kontrolom mađarskog MOL-a, iz ostvarenih 1,27 milijardi kuna dobiti, planira isplatiti 980 milijuna kuna dividende, odnosno 98 kuna po dionici.

S nestrpljenjem odluku o dividendi očekuju i dioničari Ericssona Nikole Tesle s obzirom na rekordnu lanjsku dobit od 177,3 milijuna kuna.