AGENCIJA MOODY'S

Kreditni rejting Hrvatske stabilan

03.03.2010 u 14:17

Bionic
Reading

Važeći rejting Hrvatske Baa3 i prognoza 'stabilan' odražavaju uravnotežene kreditne rizike, pri čemu se intenzivirane mjere Vlade s naglaskom na borbu protiv korupcije tumače kao uvod u opsežnije gospodarske i fiskalne prilagodbe, objavila je u srijedu agencija za rejtinge Moody's u godišnjem izvješću o Hrvatskoj

'Hrvatska Vlada brzo poduzima korake kako bi pokrenula reforme koje su već davno trebale biti provedene, s posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije', kazao je autor izvješća Anthony Thomas. 'Ta su nastojanja protumačena kao uvod u opsežnije gospodarske i fiskalne prilagodbe'.

Izostanu li reforme, kako je dalje istaknuo, rast hrvatskog gospodarstva ostat će slabašan a dinamika duga će se pogoršati jer će kapacitete za nastavak financiranja domaće potrošnje putem inozemnog zaduživanja sve više ograničavati ionako već visoki vanjski dug.

Thomas dalje napominje da 'velika' financijska snaga hrvatske Vlade proizlazi iz dugogodišnjeg razdoblja ograničenih proračunskih manjkova, zahvaljujući kojima je njezin postojeći dug ostao na prilično niskim razinama. Hrvatska si također 'u znatnoj mjeri' može priuštiti zaduživanje budući da na isplate kamata po kreditima odlazi relativno malen udio ukupnih prihoda Vlade, smatra Thomas.

Moody's je također ustvrdio da je hrvatska fiskalna politika uglavnom usredotočena na ograničavanje zaduživanja Vlade. Analitičar te agencije nadalje ističe posebnu ranjivost privatnog sektora na tečaj kune, s obzirom na izrazitu euroizaciju postojećeg duga.

'Hrvatske vlasti ipak uspijevaju držati dugove niskima, te su lani proračunski manjak održale u visini do tri posto BDP-a', tumači dalje Thomas.

U Moody'su su također ustvrdili da je Hrvatska narodna banka također bila uspješna u očuvanju stabilnog tečaja kune, kao i u ulozi bankovnog supervizora, čime je pomogla spriječiti nastanak 'balona' na financijskim tržištima, poduzimajući proaktivne mjere u vrijeme gospodarskog procvata, prije izbijanja globalne krize.

Kao rezultat toga, hrvatski bankovni sustav u relativno je dobrom stanju, ocjenjuju dalje u Moody'su.

Političke rizike u Hrvatskoj u Moody'su ocjenjuju vrlo niskima, posebice s obzirom na očigledan nastavak ciklusa pregovora u sklopu procesa pristupanja Europskoj uniji, premda konkretni rokovi zasad nisu poznati.

'Među pozitivnim čimbenicima za stabilnost postojećeg rejtinga 'Baa3' nalaze se mjere koje će Hrvatska morati poduzeti s ciljem ispunjenjima kriterija za članstvo u eurozoni', tumači dalje Thomas.

Moody'sova objava kreditnog izvješća predstavlja godišnje ažurirano izvješće za tržišne sudionike i nije formalni potez za promjenu kreditnog rejtinga izdavatelja.